Συνάντηση για διατλαντική συνεργασία στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι δυνατότητες διαταλαντικής συνεργασίας για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ασφαλιστικού κλάδου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της EIOPA, Gabriel Bernandino με τον επικεφαλής της αρμόδιας εποπτικής αρχής για τον ασφαλιστικό κλάδο των ΗΠΑ Michael McRaith

Όπως προέκυψε απο τις συζητήσεις, πεδίο για στενότερη συνεργασία που θα διασφαλίζει την καλύτερη προστασία των ασφαλισμένων είναι η εποπτεία των ομίλων, οι κανόνες για την κεφαλαική επάρκεια, οι απαιτήσεις για την αντασφάλιση, ο τρόπος παροχής στοιχείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και η άντληση στοιχείων από τις εποπτικές αρχές, καθώς και η ανεξαρτησία των τρίτων μερών στην αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II δεν εφαρμόζεται για τις αμερικάνικες ασφαλιστικές εταιρείες, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στις δύο μεγάλες ασφαλιστικές αγορές του κόσμου. 

Το επόμενο ραντεβού των δύο επικεφαλής των εποπτικών αρχών θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο και επιβεβαιώνει τη σημασία που διαπιστώνεται για μια στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της EIOPA κ.Bernardino «τα δύο συστήματα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, ορισμένες από τις οποίες πηγάζουν από πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Χρέος των δημοσίων φορέων είναι να εξασφαλίσουν την καλύτερη συνεργασία της εποπτείας με στόχο την ενθάρρυνση της προστασίας των ασφαλισμένων και τη διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των εταιρειών του κλάδου».

Αντίστοιχα ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής των ΗΠΑ κ. McRaith σημείωσε ότι «η συνεργασία είναι κρίσιμη στην προσπάθεια των δύο πλευρών να προάγουν τη συνεκτικότητα και την ευθυγράμμιση των εποπτικών κανόνων προς όφελος των καταναλωτών και της δημιουργίας επιχειρηματικών ευκαιριών».