Η Moody’s υποβαθμίζει την Ιταλία

Επιφυλακτικότητα επικράτησε στις αγορές κατά τις πρωινές ώρες εν αναμονή των μακροοικονομικών στοιχείων στην Κίνα, τα οποία σε γενικές γραμμές κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων. Το ΑΕΠ β’ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 7,6% και αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009 σε ετήσια βάση, δεν σημείωσε μεγάλη απόκλιση από τις εκτιμήσεις. Οι πωλήσεις λιανικής διαμορφώθηκαν σε πολυετή χαμηλά και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε οριακή πτώση. Το δολάριο Αυστραλίας αντέδρασε θετικά στα κινεζικά οικονομικά στοιχεία και ανέκαμψε μετά τις χθεσινές έντονες ρευστοποιήσεις.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παραμένει πτωτικά και διαπραγματεύεται κάτω από το 1,22 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την Ιταλία κατά δύο βαθμίδες στο Baa2, προειδοποιώντας για νέα υποβάθμιση. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι θα σημειωθεί αύξηση στο κόστος δανεισμού, ενώ μιλά για επιδείνωση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας λόγω αδύναμης ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας «που ενισχύει το ρίσκο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

Την ίδια στιγμή, ο οίκος σημειώνει ότι έχει ενισχυθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι «το ισπανικό τραπεζικό σύστημα θα γνωρίσει μεγαλύτερες πιστωτικές απώλειες από το αναμενόμενο».