ESG: Ο Νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος και η Οδηγία Αναφοράς Εταιρικής Αειφορίας

Οι εκτιμήσεις ESG έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικές για τις εταιρείες παγκοσμίως και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Στην Ελλάδα, ο Νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος (N.4936/2022) και η Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) απαιτούν άμεσες ενέργειες από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο νέος κλιματικός νόμος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την KPMG  θέτει στόχο τη μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ο νόμος απαιτεί από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα να υποβάλουν Έκθεση Αποτυπώματος Άνθρακα για το 2022, έως τον Οκτώβριο του 2023. Το Πρότυπο Πρωτοκόλλου GHG παρέχει καθοδήγηση για τις εταιρείες που προετοιμάζουν απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε εταιρικό επίπεδο ταξινομημένο σε 3 πεδία. Ουσιαστικά το πεδίο εφαρμογής εκπομπών αερίων 1 και 2 αφορούν αυτά που ανήκουν ή ελέγχονται από εταιρείες και το 3 είναι συνέπειά των δραστηριοτήτων τους

Η οδηγία CSRD διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των εταιρειών που υπόκεινται σε υποχρεωτική γνωστοποίηση. Οι εταιρείες καλούνται να παρουσιάσουν έως και 113 μη χρηματοοικονομικούς Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs) και πρόσθετες ποιοτικές μετρήσεις, με τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιεύουν την πρώτη τους έκθεση βιωσιμότητας το 2024. Με σκοπό την αξιολόγηση της ετοιμότητας των εταιρειών, η KPMG έχει αναπτύξει ένα εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση του βαθμού συμμόρφωσής τους με την οδηγία CSRD. Αναμένεται η ενσωμάτωση της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

Ελ. Ερμείδου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*