back to top
10.2 C
Athens
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

Το μεγάλο βήμα με τον ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση

Έλενα Ερμείδου

Με τον Κωστή Χατζηδάκη υπουργό των οικονομικών τα θέματα της ασφάλισης και της σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με φοροαπαλλαγές για όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικίας τους έναντι φυσικών καταστροφών μάλλον φαίνεται να γίνονται πιο εύκολα.

- Advertisement -

Ο Κωστής Χατζηδάκης γνωρίζει και την δουλειά που έχει κάνει η ΕΑΕΕ σε θέματα ασφάλισης και τις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης, οπότε εξαλείφονται οι περιπτώσεις συντακτικών λαθών που έγιναν, όταν γράφονταν το αρχικό σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Τότε, όλος ο κλάδος είχε αντιδράσει, ευλόγως μία και οι διατάξεις του τότε νομοσχεδίου δεν σχετίζονταν με τις αρχές της ασφάλισης. Οι διατάξεις, ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν και, αν εφαρμόζονταν τα ασφάλιστρα θα ακρίβαιναν τόσο που κανείς δεν θα μπορούσε να ασφαλιστεί. Οι διατάξεις περί ασφάλισης, τότε αποσύρθηκαν με σκοπό να επανεξεταστούν.

- Advertisement -

Η στιγμή αυτή έφτασε. Η κυβέρνηση  και το υπουργείο οικονομικώντώρα  στοχεύει να βάλει στο πρώτο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μεταξύ άλλων το μετρο σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κτιρίων.  Λέγεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθει η πρόταση αφού το υπουργείο λάβει υπ’ όψιν του τις προτάσεις της ΕΑΕΕ.

Φυσώντας, όμως και το χυλό, η ασφαλιστική αγορά περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Κάποια από τα στελέχη της αγοράς εκφράζουν φόβους στο, αν μπορεί η ασφάλιση να συνδεθεί με τον ΕΝΦΙΑ και την εκπτωση 10%.

Κάποιο.ι άλλοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα συμφέρει μόνο όσους πληρώνουν υψηλό ΕΝΦΙΑ, όχι όσους πληρώνουν κάτω από 500-600 ευρώ, καθώς το ασφάλιστρο δεν θα είναι της τάξης των 100 ευρώ.

Κάποιοι, βλέποντας τις καθυστερήσεις στην διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων,  πιστεύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει το μέτρο σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση.

Εμεις περιμένουμε να δούμε το μέτρο και θα ξαναγράψουμε για αυτό μόνο όταν υπάρχουν νέα. Γνωρίζουμε πάντως ότι η ΕΑΕΕ καιτο υπουργείο οικονομικών βρίσκονται σε στενή συνεργασία.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έμφαση σε οικογένειες, νέους και περιφέρεια

Η μεταρρύθμιση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά, καθώς ανοίγει δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων και ενισχύει τη ρευστότητα

Όλη η αλήθεια για τις αμοιβές των διαμεσολαβητών – Πώς αυξήθηκαν τα έσοδα των νομικών προσώπων

Υπολείπονται των αυξήσεων 40% στα ασφάλιστρα οι αυξήσεις 18,4% στα εισοδήματα των διαμεσολαβητών με ατομικές επιχειρήσεις

«Η Υγεία στο προσκήνιο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα» το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Για την αναγκαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρακτικές όπως τα DRGs μίλησε ο Α. Σαρρηγεωργίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η οικονομική προσιτότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα

Το πρόσφατο σχέδιο που ανακοινώθηκε επιδιώκει να στηρίξει τους Ευρωπαίους, αλλά η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στην εφαρμογή των μέτρων

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής καταγράφονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τρίτο κύμα της καμπάνιας της ΕΑΕΕ «Μαζί, απέναντι στο απρόβλεπτο»

Τα δύο πρώτα κύματα της καμπάνιας σημείωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα κάλυψης και συχνότητας στο βασικό κοινό-στόχο

Στρατηγική εμπορική συμφωνία της Τειρεσίας με την Equifax

Nέες καινοτόμες υπηρεσίες Γραφείου Πίστης στην Ελλάδα

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια Ασθενών: Η Ελλάδα στο επίκεντρο διεθνούς επιστημονικής δημοσίευσης

Η εμπειρία της Ελλάδας αναδεικνύεται ως παράδειγμα συμμετοχικής και τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής – Βέλτιστες πρακτικές σε 4 βασικούς τομείς

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Καίρια συνάντηση σήμερα στην ΤτΕ για το θέμα των προμηθειών με ΕΕΑ, ΕΑΕΕ και Σωματεία

Η έκβαση της συνάντησης αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου σε θεσμικό και νομικό επίπεδο