Τεχνικές κινήσεις αντισταθμίζουν τις απώλειες από το PSI

Αύξηση της καθαρής του θέσης κατά 130 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, βελτιώνοντας τη χρηματοοικονομική του εικόνα του παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. 

Αυτό προκύπτει από τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών του κλάδου, που δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές απορρόφησαν ένα μέρος των ζημιών του PSI, προχωρώντας σε κινήσεις κεφαλαιοποίησης κερδών, περικοπής των λειτουργικών εξόδων και μείωσης των επισφαλειών. 

Στη βελτίωση της καθαρής θέσης κατά 130 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν προχωρήσει ή έχουν προγραμματίσει αρκετές εταιρείες του κλάδου και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2012. Προέρχονται ουσιαστικά από λειτουργικές κινήσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν την χρηματοοικονομική θέση του κλάδου, περιορίζοντας και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για άμεσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Το επόμενο διάστημα οι κινήσεις λειτουργικής αναδιοργάνωσης θα συνοδευθούν με τις αποφάσεις για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στο πλαίσιο αυτό σε εξέλιξη είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Allianz της Groupama Φοίνιξ, της ING και της Credit Agricole. 

Να σημειωθεί ότι σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 200 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η MetLife Alico, κατά 70 εκατ. ευρώ η ΑΧΑ Ασφαλιστική και κατά 27 εκατ. ευρώ η EFG Eurolife, ενώ η Εθνική Ασφαλιστική έχει ανακοινώσει την ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 390 εκατ. ευρώ και η Allianz κατά 134 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, η συμμετοχή της οποίας στο PSI είχε σαν αποτέλεσμα αρνητικά ίδια κεφάλαια με ύψους 137,4 εκατ. ευρώ, της ING, που διέθετε σημαντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και άλλων μικρότερων ελληνικών εταιρειών, όπως η International Life.