Marsh: Ασφαλιστική αγορά δύο ταχυτήτων διαμορφώνουν οι καταστροφές

Αυξάνεται παγκοσμίως το κόστος ασφάλισης, κυρίως σε γεωγραφικές περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικές ζημίες και για κλάδους ασφάλισης που έχουν καταγράψει σημαντικές ζημιές το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, μια μείωση στο κόστος ασφάλισης είναι εφικτή σε άλλους κλάδους ασφάλισης.

Αν και το κόστος από τις καταστροφικές ζημίες που επηρέασαν την ασφαλιστική αγορά το 2011 υπερβαίνει τα 100 δισ. δολ., εντούτοις, όπως αναφέρει έκθεση της Marsh, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλη δυναμική και επάρκεια κεφαλαίων στην ανάληψη κινδύνων και δεν είναι ορατή μια πιθανή αύξηση στο κόστος ασφάλισης.

Οι ασφαλιστές διαφαίνεται να επιδιώκουν μια αύξηση του κόστους ασφάλισης εκεί όπου έχουν υποστεί ζημιές, σε λογαριασμούς, επομένως, με σημαντικές καταγεγραμμένες απώλειες ή σε λογαριασμούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη έκθεση σε καταστροφικούς κινδύνους. Περίπου το 50% των πελατών της Marsh, στις ΗΠΑ, στον κλάδο περιουσίας, είδαν στις ανανεώσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2011 αύξηση στο κόστος ασφάλισης σε ποσοστό 31% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για λογαριασμούς με χαμηλή ή και καθόλου έκθεση σε καταστροφικούς κινδύνους όπου εκεί οι ασφαλισμένοι κατάφεραν να διασφαλίσουν ακόμη και μείωση στο κόστος ασφάλισης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Όπως αναφέρει ο Dean Kisura, U.S. Risk Practices Leader της Marsh, «η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά διαθέτει κεφάλαια και γενικά παραμένει ανταγωνιστική. Τα καταστροφικά γεγονότα του 2011 και οι απορρέουσες ζημιές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε ζημιογόνους λογαριασμούς, αλλά δεν υπήρξε μια συνολική μεταβολή των τιμών στην αγορά. Τα βασικά μεγέθη της παραμένουν γενικώς ισχυρά».

Οι χώρες που επηρεάστηκαν από μεγάλα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είδαν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα στο τρίμηνο, όπως αναφέρει η έκθεση. Για παράδειγμα στην Ιαπωνία τα προγράμματα με κάλυψη σεισμού ανανεώθηκαν, με αυξήσεις που άγγιξαν το 50%. Ενώ, αντίστοιχα στην Ταϊλάνδη, όπου οι ασφαλισμένες ζημίες από πλημμύρες στην περιοχή της Μπανγκόκ εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολ., τα προγράμματα ανανεώθηκαν με αύξηση της τάξης του 30%.

Επίσης, παγκοσμίως, το κόστος σε προγράμματα employee benefits αυξήθηκε σημαντικά το ίδιο διάστημα, ως αποτέλεσμα των αυξημένων ιατρικών δαπανών. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι εργοδότες ήρθαν αντιμέτωποι με αυξήσεις της τάξης του 20% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και Ινδία, το κόστος ασφάλισης για την κάλυψη αστικής ευθύνης διευθυντών και στελεχών (D&O) συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ το κόστος ασφάλισης σε άλλες μεγάλες αγορές γι’ αυτήν την κάλυψη παραμένει σταθερό ή και μειώνεται.

Οι μεγάλες καταστροφές του 2011:

· Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: Περίπου 15 δισ. δολ. υπολογίζεται ότι έφτασε το κόστος του σεισμού που σημειώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στην περιοχή Christchurch. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις άγγιξαν τα 12 δισ. δολ., ενώ 181 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

· Σεισμός στην Ιαπωνία: Αναμφισβήτητα, την πρώτη θέση στις φυσικές καταστροφές του 2011 κατέχει ο σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία το Μάρτιο και αποτελεί τον πιο «ακριβό» σεισμό στην ιστορία. Οι οικονομικές απώλειες από το σεισμό, και το τσουνάμι που ακολούθησε, υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 300 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

· Σεισμός στη Van της Τουρκίας: Στις 23 Οκτωβρίου του 2011 στην πόλη Van της Τουρκίας 601 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ισχύος 7,1 ρίχτερ. Οι υλικές απώλειες άγγιξαν τα 750 εκατ. ευρώ και οι ασφαλισμένες απώλειες τα 30 εκατ. ευρώ.

· Πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: Η φυσική καταστροφή που έπληξε την Ταϊλάνδη, το δεύτερο εξάμηνο του 2011, εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημίες 45 δισ. δολ., που αντιστοιχούν περίπου στο 14% του ΑΕΠ της, ενώ περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 12 δισ. δολ.