Η Swiss Re ασφαλίζει τους αγρότες στην Αφρική

Διαρκή απειλή αποτελούν, για εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική που εξαρτώνται από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική τους ασφάλεια. 

Δεδομένου του ότι η αλλαγή του κλίματος διεθνώς αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες αυτές, αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους μικροκτηματίες αγρότες στην αφρικανική ήπειρο δεν έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα τα προϊόντα τους. 

Πρόσφατα η Swiss Re δεσμεύτηκε ότι θα συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους χορηγούς και άλλους εταίρους για τα επόμενα πέντε χρόνια για να προχωρήσει σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, που μπορούν να υποστηρίξουν τους αγρότες και την ασφάλεια των τροφίμων στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. 

 Η καλή διαχείριση του κινδύνου θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των εισοδημάτων για τους γεωργούς και όλους τους εμπλεκόμενους στη γεωργική αλυσίδα και ταυτόχρονα θα ξεκλειδώσει πιστωτικές υπηρεσίες. 

Η Swiss Re υπολογίζει ότι θα επενδύσει σε πόρους περίπου 2 εκατ. δολ. κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών αγορών και τη διαχείριση των κινδύνων σε Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Αιθιοπία, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Μάλι, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τανζανία, Ζάμπια, αλλά και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, με τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους για την κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές και την παραγωγή των αγροτών. 

 Όλοι οι φορείς που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την πρωτοβουλία της G8 με τη βοήθεια του οργανισμού «Grow Africa and the New Alliance for Food and Nutrition Security» ανακοίνωσαν στις 18 Μαΐου 2012 στην Ουάσιγκτον, ότι αναγνωρίζουν πως η επίτευξη αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μικροκαλλιεργητών απαιτεί σημαντικές και κοινωνικά υπεύθυνες ιδιωτικές επενδύσεις.

Βοήθεια για 1,4 εκατ. μικροκαλλιεργητές

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Swiss Re, κ. Michel Lies, «η συντονισμένη συνεργασία με τις αρμόδιες κυβερνήσεις και όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς θα μας επιτρέψει πραγματικά να εκμεταλλευτούμε τις αντίστοιχες δυνάμεις μας και να αλλάξουμε προς το καλύτερο την κατάσταση για τις περιοχές αυτές. 

Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι να αυξηθεί η δυνατότητα μεταφοράς του κινδύνου μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν 1,4 εκατ. μικροκαλλιεργητές». 

«Στην ουσία, φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε στους γεωργούς της υποσαχάριας Αφρικής τα εργαλεία που χρειάζονται για να μειωθούν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές και να μπορέσουν να επενδύσουν στις καλλιέργειές τους, αλλά και να δημιουργήσουν υψηλότερα εισοδήματα», εξηγεί η κα Christina Ulardic, επικεφαλής της προσπάθειας του ομίλου στην Αφρική. Όπως αναφέρει, η Swiss Re επενδύει στην ανάπτυξη καινοτόμων μικροασφαλιστικών συστημάτων, που καλύπτουν ανάγκες όπως την καταστροφή των καλλιεργειών από τον καιρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μέχρι τώρα δραστηριότητας του ομίλου είναι και το σχέδιο Rural Resilience για την Αιθιοπία, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια.