Παρεκκλίνουν… του νόμου οι οδηγοί στο εξωτερικό

Περίπου το 1/3 των οδηγών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό αψηφούν ή αγνοούν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας της χώρας που επισκέπτονται. Σε έρευνα της Axa Personal Lines στη Βρετανία, που διεξήχθη σε ανθρώπους που σκοπεύουν να ταξιδέψουν οδικώς στο εξωτερικό το καλοκαίρι, το 30% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται λιγότερο για την παράβαση της νομοθεσίας στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα στην οποία διαμένει μόνιμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα χρησιμοποιήσουν για τις φετινές διακοπές τους στο εξωτερικό τα αυτοκίνητά τους, εκτιμάται ότι πολλοί οδηγοί θα παραβούν το νόμο λόγω άγνοιας του κώδικα οδικής κυκλοφορίας της χώρας που επισκέπτονται ή ελλιπούς προετοιμασίας για το ταξίδι τους.

 
Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα της έρευνας, το ένα τέταρτο (27%) των οδηγών ανησυχούν λιγότερο για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στο εξωτερικό, ενώ το 18% θεωρεί λιγότερο σημαντική την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα τους.
 
Επιπλέον, επτά στους εκατό οδηγούς μπορεί να μη χρησιμοποιήσουν καθόλου ζώνες ασφαλείας στο εξωτερικό και τέσσερις στους εκατό μπορεί να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο την ώρα που οδηγούν, ενώ δεν θα το έκαναν στη χώρα τους. Μόνο το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα προβούν στην παράβαση του Κ.Ο.Κ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ένας στους δέκα Βρετανούς που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
 
Σημαντική πτυχή του θέματος, που αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα της Axa που δημοσιεύτηκε στους Insurancetimes, είναι και η έλλειψη ενημέρωσης των οδηγών για τους κανόνες που ισχύουν στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό το ότι το 49% δεν φροντίζει να ενημερωθεί για τις ξένες νομικές απαιτήσεις. Επίσης μόνο το 49% χρησιμοποιεί το αυτοκόλλητο «GB», το οποίο πρέπει να φέρει κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και μόλις το 24% μελετά τις πινακίδες και την οδική σήμανση της χώρας που θα ταξιδέψει.
 
Το 63% των οδηγών ταξιδεύουν χωρίς να έχουν τσεκάρει ότι έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους (άδεια οδήγησης, διεθνές δίπλωμα κ.λπ.). Το ένα τρίτο περίπου δεν γνωρίζουν αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο τους καλύπτει και στο εξωτερικό και τα δύο τρίτα αυτών απλά θεωρεί ότι ισχύει, χωρίς να επικοινωνεί με την ασφαλιστική εταιρεία ή να διαβάζει το συμβόλαιο που έχει συνάψει.
 
Η επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης αυτοκινήτων στην Axa Personal Lines δήλωσε ότι «ο συνδυασμός της απειρίας και η περιφρόνηση προς τους νόμους που ισχύουν στο εξωτερικό, είναι καταστροφική “συνταγή” για τους Βρετανούς οδηγούς.

Είναι συγκλονιστικό να βλέπει κανείς τόσο πολλούς οδηγούς πρόθυμους να προβούν στο εξωτερικό σε ενέργειες που ενέχουν ρίσκο, όπως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, κινδύνους που θα απέφευγαν στη χώρα τους. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι οδηγοί αυτοί βρίσκονται για πρώτη φορά σε άγνωστο οδικό δίκτυο, με άγνωστη σήμανση ή ακόμα και οδηγώντας στη λάθος πλευρά του δρόμου, τότε οι διακοπές τους μπορούν να καταλήξουν σε τραγωδία».