ΗΠΑ: Τα τροχαία «κόβουν» τα κινητά τηλέφωνα

Πρόσφατες αγωγές στις ΗΠΑ εναντίον εταιρειών των οποίων οι υπάλληλοι έχουν εμπλακεί εν ώρα εργασίας σε τροχαία ατυχήματα, λόγω της χρήσης κινητών τηλεφώνων, έχουν οδηγήσει τις διοικήσεις των εταιρειών στο να εξετάζουν την αυστηροποίηση της πολιτικής τους πάνω σε αυτό το θέμα. 

Σε ατυχήματα όπου εμπλέκονται εταιρικά οχήματα είναι πλέον ρουτίνα για τους ενάγοντες να ελέγχουν τα τηλεφωνικά αρχεία του οδηγού, αναφέρει ο κ. Michael W. McDonald, αντιπρόεδρος της εταιρείας Quality Distribution Inc. «Σήμερα αποδίδουμε περισσότερη προσοχή στο ζήτημα αυτό από ό,τι στο παρελθόν και σίγουρα αυτό είναι αποτέλεσμα αφενός της πρόσφατης νομοθεσίας και αφετέρου των δικαστικών αποφάσεων σε τέτοιου είδους υποθέσεις, αναφέρει ο κ. Rich Bleser, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στη Marsh Risk Consulting στο Μιλγουόκι.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια τέτοια υπόθεση είναι η ετυμηγορία δικαστηρίου του Τέξας που αφορά στην εταιρεία Coca-cola. Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 21 εκατ. δολ. σε γυναίκα οδηγό, της οποίας το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με εταιρικό όχημα της Coca-Cola, ο οδηγός του οποίου μιλούσε στο τηλέφωνο κάνοντας χρήση συσκευής hands-free. Μάλιστα το δικαστήριο, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, είπε πως η πολιτική της εταιρείας για τη χρήση κινητών τηλεφώνων είναι ασαφής και διφορούμενη.

 Η εταιρεία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι τηρεί τους νόμους του Τέξας και ότι διαφωνεί με την ετυμηγορία, ενώ ο διανομέας που προκάλεσε το ατύχημα δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

 «Το να μην παραβαίνουμε τη νομοθεσία, φαίνεται πως δεν είναι αρκετό», επεσήμανε ο κ David Teatre, διευθυντής του National Safety Council στην Ιτάσκα. «Οι οδηγοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».