Η Σύνοδος της ΕΕ ξεπέρασε τις προσδοκίες

Το ευρώ σημείωσε έντονη άνοδο δοκιμάζοντας και το επίπεδο του 1,2600 έναντι του δολαρίου μετά τα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών που επικεντρώνονται σε τρεις σημαντικές εξελίξεις: απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τους πόρους των μηχανισμών στήριξης, σχέδια για τη δημιουργία τραπεζικής επιτροπής εποπτείας και καθεστώς του ίδιου «προτιμώμενου πιστωτή» στους κατόχους ομολόγων.

Πρώτον, οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στους πόρους που προέρχονται από τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESΜ με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δανείζονται οι κυβερνήσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς μέχρι πρότινος δανείζονταν οι κυβερνήσεις με υψηλά επιτόκια και στη συνέχεια δάνειζαν τις τράπεζες με το υψηλότερο κόστος.

Δεύτερον, ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία μιας τραπεζικής επιτροπής εποπτείας, αντίστοιχης με την FDIC, της οποίας έως το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαριστεί και ο ρόλος της στη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών.
Τρίτον, οι κάτοχοι ομολόγων θα έχουν τη δυνατότητα του ίδιου «προτιμώμενου πιστωτή» στην πληρωμή τους σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Τα θετικά νέα έστρεψαν τους επενδυτές στο ευρώ έναντι του δολαρίου.