Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Αθήνα

Σε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς κατέληξε η Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης, που διοργάνωσε η free press εφημερίδα ασφαλίζομαι, στην Αθήνα, την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Αξιόλογα στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη επιχειρήσεων κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ιδιωτική ασφάλιση και τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στην ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας, που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που απηύθυνε τον πρώτο χαιρετισμό στην ημερίδα.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ασφαλιστική αγορά τόνισε ότι τα αποθεματικά του κλάδου ζωής το Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών2009 ήταν 7,5 δις ενώ σήμερα φτάνουν μόλις τα 4,5 δις.  Αναφερόμενος στον ασφαλιστικό Τειρεσία επισήμανε ότι οι διαμεσολαβούντες δεν είναι αντίθετοι με την καταγγελία των μη επαγγελματιών του κλάδου και ότι τάσσονται υπέρ κάθε προσπάθειας εξυγίανσης και βελτίωσης της αγοράς.

Για τον μεσίτη του μέλλοντος μίλησε ο  κ. Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, τονίζοντας ότι «το 2017 τα μεσιτικά γραφεία θα είναι μεγαλύτερα λόγω συγχωνεύσεων, αποτελεσματικότερα λόγω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και πιο σύγχρονα σε επίπεδο επικοινωνίας.

Χρειάζονται, ωστόσο, γενναίες επενδύσεις στην τεχνολογία γιατί εκεί είναι το μέλλον της αγοράς».

Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών ΑσφαλίσεωνΣτη δική της παρέμβαση η κα Ελένη Γρυπάρη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ασφαλιστικού Τειρεσία, τονίζοντας ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού. «Θέλουμε να εξυγιάνουμε» είπε «την αγορά, αλλά δε θέλουμε να καταλήξουμε στο να χάσουμε τα χαρτοφυλάκια μας».  

Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, δήλωσε  ότι «το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο είναι πέντε φορές μικρότερο στην Ελλάδα από ότι στην Ευρώπη.

Ας είναι η κρίση αυτή, η ευκαιρία μέσα από την ενδοσκόπηση να ξανασχεδιάσουμε την αγορά με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Ελένη Γρυπάρη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων
Στην επανεξέταση της σχέσης του ασφαλιστή – πελάτη αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών κατά την ομιλία του με θέμα «Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση & Κρίση: Εφαρμοσμένες προτάσεις & πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή της».

Όπως τόνισε, στόχος δεν πρέπει να είναι η πώληση ενός ασφαλιστικού προϊόντος, αλλά να αποτελέσει ο αγοραστής ένα μακροχρόνιο πελάτη.

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού ΑττικήςΑναφερόμενος στην κύρια τάση που θα επικρατήσει στην ασφαλιστική αγορά στη δεκαετία 2010-2020 είπε πως θα διέπεται από δραστική αναβάθμιση των προϋποθέσεων για άσκηση του επαγγέλματος του ασφαλιστικού συμβούλου και από τη σχετική μείωση της κοινωνικής προστασίας του πληθυσμού στους τομείς των συντάξεων, της υγείας και της απασχόλησης.   

Στη συμμετοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις των διαμεσολαβούντων στα υπό διαμόρφωση δεδομένα της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής, ο οποίος τόνισε ότι «οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις των συλλογικών μας φορέων, σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας και τον ασφαλιστικό Τειρεσία, προβλημάτισαν την Εποπτική Αρχή η οποία τα επανεξετάζει σε νέα βάση».
Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος, International Life AEAZ
Επίσης επισήμανε ότι «η εποπτική αρχή πρέπει να ασχοληθεί και με μία σειρά ζητημάτων όπως τα πολλαπλά τιμολόγια και η πρακτική μεταφοράς χιλιάδων ασφαλισμένων σε ζώνες χαμηλότερου ασφαλίστρου».

Από την πλευρά του ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος, International Life AEAZ επισήμανε ότι «η διάχυτη αγωνία σχετικά με τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως συναρτάται με τις ευρύτερες εξελίξεις στη χώρα. Σειρά λαθών και καθυστερήσεων έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε ύφεση και οικονομική δυσπραγία.

Η αγορά είναι τα τελευταία χρόνια σε φάση υπανάπτυξης, ελπίζουμε, όμως, ότι ξεκινάει μία καινούρια εποχή που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου μας και θα οδηγήσει για πρώτη φορά από την υπανάπτυξη στην ανάπτυξη.

Στο πρώτο πάνελ αναλύθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από τα νέα προϊόντα κλάδου ζωής, σύνταξης και υγείας από τους κ.κ. Δημήτρη Βέλμαχο, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Ζωής & Υγείας, Interamerican, Θωμά Δέσπο, Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αποζημιώσεων International Life AEAZ., Δημήτρη Σπανό, Γενικό Διευθυντή, CNP MARFIN ΖΩΗΣ και Μιχάλη Σωτηράκο, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, Εθνική ΑσφαλιστικήΠροτεραιότητα σήμερα για την αγορά πρέπει να είναι η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τον πελάτη, ώστε με βάση αυτή ο καταναλωτής να εμπιστευθεί την αγορά».

Στα τρία θεματικά πάνελ της ημερίδας αναλύθηκαν σημαντικά ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς. Συγκεκριμένα στο πρώτο πάνελ αναλύθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από τα νέα προϊόντα κλάδου ζωής, σύνταξης και υγείας από τους κ.κ. Δημήτρη Βέλμαχο, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Ζωής & Υγείας, Interamerican, Θωμά Δέσπο, Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αποζημιώσεων International Life AEAZ., Δημήτρη Σπανό, Γενικό Διευθυντή, CNP MARFIN ΖΩΗΣ και Μιχάλη Σωτηράκο, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, Εθνική Ασφαλιστική. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη της  ασφαλιστικής αγοράς – και ιδιαίτερα στον κλάδο των συντάξεων – αλλά χρειάζεται να υπάρξουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο β’ πυλώνα.

Τα συνταξιοδοτικά προϊόντα νέας γενιάς θα είναι μεταβλητά ως προς τις παροχές και το ασφάλιστρο για να ικανοποιούν τις τρέχουσες ανάγκες των πελατών ενώ ταυτόχρονα η αγορά στρέφεται από τα ισόβια προς τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ αναφέρθηκαν και στη σημασία του ρόλου των διαμεσολαβούντων, που αποτελούν στην ουσία τον Χρήστος Γιατράς, Senior Account Executive Private & Public Sector της Epsilon Net Α.Εκρίκο μεταξύ ασφαλιστικής αγοράς και κοινωνίας, στην προώθηση των προϊόντων σύνταξης και υγείας.

Για τα σύγχρονα συστήματα λογισμικού μίλησε ο κ. Χρήστος Γιατράς, Senior Account Executive Private & Public Sector της Epsilon Net Α.Ε.. Σχετικά με την εταιρεία δήλωσε ότι η Epsilon Net, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον οικονομικό χώρο και «στηρίζεται στο τρίπτυχο: α) δημιουργία λογισμικού, β) προϊόντα και υπηρεσίες ενημέρωσης και γ)εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
 
Εν συνεχεία, στην εκδήλωση ο κ. Δημήτρης Χατζηβασιλείου, Εμπορικός Διευθυντή της Carglass Greece, μίλησε για το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τη σημασία των συνεργιών, που παρέχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για την ασφαλιστική αγορά. Αυτός είναι ο ρόλος και της Carglass, ανέφερε, που δημιουργεί αξία για τους συνεργάτες της, προσφέροντας επιπλέον πωλήσεις, μειώνοντας το κόστος μέσω της επισκευής και συμβάλλοντας στην πάταξη της ασφαλιστικής απάτης.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας αναλύθηκε το ζήτημα «Νέα προϊόντα ασφάλισης Iδιωτικής Περιουσίας, Επαγγελματικών Ευθυνών και Νομικής Προστασίας» από τους κ.κ. Δημήτρη Χατζηβασιλείου, Εμπορικό Διευθυντή, Carglass Greece, Νίκο Παυλόπουλο, Key Account Manager, International Life, Γιώργο Τάσση, Διευθυντή Πωλήσεων, DAS,  Κώστα Βούλγαρη, Financial Lines Manager, Chartis και Γιώργο Σπαντιδάκη, Διευθυντή Undewri9ting & Non Motor Claims, InteramericanΣτη δεύτερη ενότητα της ημερίδας αναλύθηκε το ζήτημα «Νέα προϊόντα ασφάλισης Iδιωτικής Περιουσίας, Επαγγελματικών Ευθυνών και Νομικής Προστασίας» από τους κ.κ. Δημήτρη Χατζηβασιλείου, Εμπορικό Διευθυντή, Carglass Greece, Νίκο Παυλόπουλο, Key Account Manager, International Life, Γιώργο Τάσση, Διευθυντή Πωλήσεων, DAS,  Κώστα Βούλγαρη, Financial Lines Manager, Chartis και Γιώργο Σπαντιδάκη, Διευθυντή Undewri9ting & Non Motor Claims, Interamerican. Σχετικά με την ασφάλιση κατοικίας ειπώθηκε ότι η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης αλλά και ενημέρωσης για το κόστος ασφάλισης κατοικίας έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, μόλις στο 12%, οι ασφαλισμένες κατοικίες. Όσον αφορά στον κλάδο του αυτοκινήτου οι συμμετέχοντες στο πάνελ τόνισαν ότι η μείωση των εσόδων των καταναλωτών τους ωθεί στην αναζήτηση προϊόντων χαμηλού ασφαλίστρου, που περιλαμβάνουν μειωμένες καλύψεις, ενώ άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων. Στην ανάλυση – συζήτηση για τα οφέλη που απορρέουν από την ασφάλιση νομικής προστασίας ειπώθηκε ότι οι πελάτες είναι εξοικειωμένοι κυρίως με την έννοια της νομικής προστασίας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου αυτοκινήτου και αγνοούν ότι υπάρχουν προϊόντα με καλύψεις για την κατοικία, την οικογένεια, τις εργασιακές διαφορές κ.α.

Στην τελευταία θεματική ενότητα του συνεδρίου συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Αμαρυλλίς Vanderwilt, Οικονομική Διευθύντρια της AGIS fire & Security Hellas, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Χαράλαμπος Τζανάκης, Senior Manager, Market Access & Government Affairs της Gilead Pharmaceuticals και Dieter Krumbholz, Διευθυντής Διεύθυνσης μεγάλων πελατών της International LifeΣτην τελευταία θεματική ενότητα του συνεδρίου συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Αμαρυλλίς Vanderwilt, Οικονομική Διευθύντρια της AGIS fire & Security Hellas, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Χαράλαμπος Τζανάκης, Senior Manager, Market Access & Government Affairs της Gilead Pharmaceuticals και Dieter Krumbholz, Διευθυντής Διεύθυνσης μεγάλων πελατών της International Life, οι οποίοι συζήτησαν σχετικά με τη συμβολή της ασφάλισης στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η καθοριστική συμβολή των διαμεσολαβούντων προσώπων στην κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών των επιχειρήσεων. Η συνεισφορά της διαμεσολάβησης είναι πολλαπλή, καθώς αναλύει κάθε πτυχή της δραστηριότητας της επιχείρησης, εντοπίζει και υποδεικνύει τις ανάγκες και τους πιθανούς κινδύνους για τους επιχειρηματίες. Από την πλευρά των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ότι πρέπει να ενισχυθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες το κομμάτι της εξυπηρέτησης μετά την πώληση και προτάθηκε να υπάρξει μία μορφή ασφάλισης για τις επιχειρήσεις, η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, με την Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το skywalker.gr, η «Ημέρα Καριέρας στον Ασφαλιστικό Κλάδο».

Στη παραπάνω διοργάνωση, αναγνωρισμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προσέφεραν πολύτιμες συμβουλές σε ανέργους, νέους επαγγελματίες και φοιτητές για επιτυχή καριέρα στον ασφαλιστικό κλάδο.
Μεταξύ των ομιλητών συμμετείχαν οι κ.κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), και η κα Κέλλυ Γ. Καλογερά, Manager, Human Resources & Executive Search & Selection της BDO Delta, Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Η Ημέρα Καριέρας στον Ασφαλιστικό κλάδο ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των εταιριών International Life, Interamerican και Chartis.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των:

Μεγάλοι Χορηγοί: International Life, Interamerican, Chartis, Carglass

Χορηγοί: Εθνική Ασφαλιστική, CNP Marfin Ζωής, DAS, EPSILON NET

Υποστηρικτής: Conet

Υπό την αιγίδα των: Ε.Α.Δ.Ε., Σ.Ε.Μ.Α., Π.Ο.Α.Δ., Π.Σ.Α.Σ., Π.Σ.Σ.Α.Σ, ΣΠΑΤΕ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ασφαλίζομαι, insurance world, insuranceworld.gr, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK, hrima.gr, Pharma & Health Business, Phb.com.gr, insuranceforum.gr

Πληροφορίες:
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε με:
κα Αθηνά Φραδέλου, Marketing & PR Manager, Ethos Media S.A, Τ:210 998 4905, fradelou.a@ethosmedia.eu

Οργανωτική ομάδα:
κ. Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media S.A, Τ:210 998 4909,
salvarlis.k@ethosmedia.eu
κα Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, Communication & P.R. Manager, Ethos Media S.A, τηλ. 210 998 4901, e-mail:voulgaraki.s@ethosmedia.eu.