ΕΑΕΕ: Στο τραπέζι τα βαριά χαρτιά ασφάλισης

της Ελενας Ερμείδου

Το αυτοκίνητο, η υγεία, και η περιουσία είναι τα τρία βαριά χαρτιά που ρίχνει στο τραπέζι η ΕΑΕΕ, συνομιλώντας με την Πολιτεία, διευρύνοντας συγχρόνως το πεδίο της στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις πιστώσεων και εγγυήσεων.  Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές ετοιμάζουν εκδόσεις νέων προϊόντων προσανατολισμένων στις καθημερινές ανάγκες.

Κλάδος Αυτοκινήτου

Η αιχμή του δόρατος των ασφαλιστικών, ο κλάδος αυτοκινήτου που παράγει περίπου το 40% των εργασιών του κλάδου κατά ζημιών βρίσκεται αντιμέτωπος μπροστά σε δυο σημαντικές προκλήσεις : στις τεχνολογικές εξελίξεις με την είσοδο των ηλεκτρικών, υβριδικών και αυτόκινούμενων οχημάτων και αντιμέτωπος με τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google που ανά πάσα στιγμή μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην ασφάλισης.

Ο κλάδος επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που λειτουργούν και σαν ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς πουλούν ασφάλιση στους πελάτες τους.  Μία επίσης σημαντική εξέλιξη είναι το ότι οι οδηγοί για την μετακίνηση τους δεν θα αγοράζουν αυτοκίνητο αλλά θα νοικιάζουν ή θα μοιράζονται.

Οι τέσσερις αυτές σημαντικές εξελίξεις μεταμορφώνουν τον κλάδο.  Σημαντικό ως εκ τούτου για τις ασφαλιστικές δεν είναι μόνο πως θα αυξήσουν τα μερίδια τους αλλά και πως θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό θεμελιώνοντας νέες δομές.

Κλάδος Υγείας

Προτάσσοντας ΣΔΙΤ στην υγεία, η ΕΑΕΕ ρίχνει στο τραπέζι την ανάγκη ασφάλισης της υγείας παραθέτοντας το γεγονός ότι οι Ελληνες πληρώνουν τρεις φορές πάνω την υγεία τους από κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ καταβάλλουν κάθε χρόνο οι Ελληνες για την υγεία τους σε ιδιωτικά ασφάλιστρα με την παραγωγή να έχει αυξηθεί μόλις 15% το 2022 παρά τις σοβαρές ανάγκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας το τελευταίο διάστημα πλησιάζουν στο 80%, αυξήσεις δυσπρόσιτες ώστε να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους, ωστόσο όπως υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη από την ασφαλιστική αγορά, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στον αδικαιολόγητο φόρο προστιθέμενης αξίας 24% που επιβλήθηκε στην οικονομική κρίση και στο φόρο 15% επί του ασφάλιστρου.

Σύνδεση ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση Περιουσίας 

Στο υπ’ αριθμόν 1 χαρτί των φυσικών καταστροφών εναποθέτει τις περισσότερες προσδοκίες της η ΕΑΕΕ, έχοντας η κυβέρνηση της ΝΔ εξαγγέλλει την σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Στο περιθώριο των συζητήσεων στο 23rd Hydra Insurance & Reinsurance Meeting ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δήλωσαν αισιοδοξία έχοντας ήδη από τώρα παρατηρήσει ότι αυξάνεται η ζήτηση για την ασφάλιση φυσικών καταστροφών.

Δίκαιη φορολογία όχι φοροεισπρακτικά μέτρα

Στις βασικές προϋποθέσεις για να αυξηθεί το μερίδιο της ασφαλιστικής αγοράς και η συμμετοχή του στο ΑΕΠ είναι η κατάργηση των φοροειπρακτικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά τόνισαν τα στελέχη της αγοράς στην Υδρα δεν έχουν λόγο να παραμένουν. Ο φόρος 15% επί των ασφαλίστρων ζητείται να μεταφερθεί στο ΦΠΑ για να περνά ως έξοδο και το ΦπΑ 24% στην υγεία να καταργηθεί.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*