Η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει το «μεγάλο βήμα»

Αν υπάρχει κάτι που παραμένει αμετάβλητο κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι η ικανότητα των κυβερνήσεων να κατευνάζουν τις αγορές και να ανταποκρίνονται στις πιέσεις. Τουλάχιστον αυτή είναι η ανταπόκριση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην κρίση. Αντίθετα η Ευρωζώνη έχει δυσκολευτεί στην εφαρμογή αυτής της στρατηγικής. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προσεγγίσει αυτή την πολιτική μεγάλης στήριξης καθώς κάθε φορά που ΗΠΑ και Βρετανία ενίσχυαν τα μέτρα στήριξης, οι αγορές και το ρίσκο εκτινάσσονταν. 

Εκτιμούμε ότι τα σημαντικότερα εμπόδια υιοθέτησης αυτής της πολιτικής είναι η «βαθιά» δέσμευση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών απειλών και η ίδια η πολυμερής σύνθεση της Ευρωζώνης (διαφορετικά κράτη, διαφορετικές προσεγγίσεις).

Ωστόσο, ήρθε η στιγμή οι ηγέτες της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τις κινήσεις τους υιοθετώντας μια πιο επιθετική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Η μη επίτευξη ενός σημαντικού σχεδίου επίλυσης τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της Ευρωζώνης. 

Σε αυτό το σημείο οι αγορές θα χρειαστούν μια ευχάριστη έκπληξη και μια ευνοϊκή λύση που θα ανοίξουν το δρόμο της ανόδου. Αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμη άνοδος για το ευρώ, το οποίο έχει ακόμα περιθώρια ανόδου προς την περιοχή του 1,3000 πριν υποχωρήσει εκ νέου.