Μελέτη της PwC για την πρόβλεψη των Ολυμπιακών μεταλλίων

Το πλεονέκτημα της έδρας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.  Όμως, για μια ακόμη φορά, οι «υπερδυνάμεις» ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία θα δώσουν τη μάχη για τη κορυφαία θέση στον πίνακα της κατανομής των Ολυμπιακών μεταλλίων, σύμφωνα με τη μελέτη των οικονομολόγων της PwC.

Η PwC δημοσιεύει για τέταρτη φορά μια ανάλυση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών στους Ολυμπιακούς,  όπως οι επιδόσεις σε προηγούμενους αγώνες, η οικονομική κατάσταση της χώρας τους και η κρατική υποστήριξη στον αθλητισμό.  Η πρόσφατη ανάλυση βασίζει τις εκτιμήσεις της στα αποτελέσματα των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008.

Οι ακόλουθοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες που στατιστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στα μετάλλια που  έχει κερδίσει η κάθε χώρα σε προηγούμενους Ολυμπιακούς, χωρίς να λάβουμε υπόψη την απόδοσή της στο παρελθόν είναι οι εξής:
•    Πληθυσμός
•    Μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα
•    Αν η χώρα ήταν μέλος του πρώην Σοβιετικού/κομμουνιστικού μπλοκ (συμπεριλαμβανομένης της Κούβας και της Κίνας), όπου τα Ολυμπιακά αθλήματα είχαν σημαντική κρατική υποστήριξη
•    Αν πρόκειται για τη διοργανώτρια χώρα

«Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των μεταλλίων που θα κερδίσει μία χώρα αυξάνεται σύμφωνα – αλλά όχι αναλογικά – με τον πληθυσμό και τον οικονομικό πλούτο της» δήλωσε ο κ. John Hawkswort, Chief Economist της PwC στην Αγγλία και συντάκτης της μελέτης.  «Ο Δαβίδ μπορεί μερικές φορές να νικήσει τον Γολιάθ στην Ολυμπιακή αρένα, αν και οι υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων.»

Το μοντέλο της μελέτης της PwC προβλέπει τις 10 χώρες που θα κερδίσουν τα περισσότερα μετάλλια στο Λονδίνο και συγκρίνει την απόδοσή τους στο Πεκίνο το 2008 (πλήρης πίνακας των 30 χωρών υπάρχει στο τέλος του κειμένου).
Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της μελέτης της PwC:

•    Καθώς η Κίνα δεν είναι πλέον η διοργανώτρια χώρα, ίσως δυσκολευτεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ (όπως έγινε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά μόνο όσον αφορά τα χρυσά και όχι στο συνολικό αριθμό μεταλλίων).

•    Η ομάδα της Αγγλίας θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 54 μετάλλια, λόγω του πλεονεκτήματος της έδρας, το οποίο αποδείχτηκε σημαντικό σε όλους τους πρόσφατους Ολυμπιακούς, εκτός από αυτούς της Ατλάντας το 1996.

•    Σύμφωνα με το μοντέλο, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο Λονδίνο από ότι στο Πεκίνο.  Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, η Βραζιλία (υποψήφια διοργανώτρια των Ολυμπιακών του 2016), η Ρουμανία και η Τουρκία.

•    Η Ρωσία προβλέπεται να συνεχίσει να έχει καλές επιδόσεις, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, και με 68 μετάλλια συνολικά να έρθει τρίτη. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να πέφτει στη συνολική κατάταξη των μεταλλίων, σε σχέση με τις επιδόσεις της εποχή της ΕΣΣΔ.

•    Η Ινδία εξακολουθεί να έχει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της, καθώς το μοντέλο της PwC προβλέπει περίπου 5-6 μετάλλια στο Λονδίνο, βασιζόμενο στις προηγούμενες επιδόσεις της.  Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι, με εξαίρεση το χόκεϊ, ο αθλητισμός στην Ινδία έχει την τάση να επικεντρώνεται σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως, για παράδειγμα, το κρίκετ.

•    Μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία αναμένεται να έχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις με το Πεκίνο – παρόλο που βέβαια οι ίδιες θα ελπίζουν να τα πάνε ακόμα καλύτερα.

•    Εκτιμάται ότι ανάμεσα στις χώρες που θα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στο Λονδίνο από το Πεκίνο, θα είναι η Αυστραλία (η οποία πέφτει σιγά-σιγά στην κατάταξη από την υψηλή θέση που είχε φτάσει στο Σύδνεϋ το 2000) και μερικά πρώην μέλη του Σοβιετικού μπλοκ, όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, όπου τα πλεονεκτήματα της ισχυρής κρατικής υποστήριξης μειώνονται σταδιακά από την προ-1991 εποχή.