Κολοσσιαίες ασφαλιστικές κατακρεουργούν την NZIA

της Ελενας Ερμείδου

Την μεγάλη πύλη εξόδου της Συμμαχίας NZIA σήκωσαν και αποχώρησαν μαζικά οι ασφαλιστικές: QBE η  Sompo Holidngs, η ΑΧΑ και η Allianz. Σάλος με τις συνθήκες μονοπωλίου και την εκτίναξη του κόστος των ασφαλίστρων. Αγνωστο το μέλλον της Συμμαχίας των Ασφαλιστικών του ΟΗΕ για το κλίμα. 

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες  από την Συμμαχία έφυγαν επίσης:  η Scor και η Swiss Re, ενώ  νωρίτερα αυτών οι:  Munich Re, Hannover Re, Zurich Insurance. Στο μεσοδιάστημα η Συμμαχία έκανε απέλπιδες προσπάθειες να βάλει φρένο στις μαζικές εξόδους των ασφαλιστικών υπό τον φόβο να μην καταπέσουν οι στόχοι Της για το μηδενικό αποτύπωμα, για τους οποίους στόχους εκφράζουν ανησυχία τα Lloyds του Λονδίνου και η Moody’s.

Άγνωστο το ποια θα είναι η πορεία της Συμμαχίας, ωστόσο γνωστό πλέον ότι οι (αντ)ασφαλιστικές φεύγουν για την γιγάντωση συνθηκών μονοπωλίου που οδήγησαν σε τεχνητές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου, σε αυξήσεις υπηρεσιών και προϊόντων, ανεβάζοντας στα ύψη τον πληθωρισμό και το κόστος (αντ)ασφάλισης.

Η Moody’s συγκεκριμένα διατύπωσε γραπτώς την θέση αμέσως μετά την έξοδο των δύο μεγάλων γερμανικών κολοσσών της ασφαλιστικής αγοράς, των Munich Re και Zurich Insurance. Λίγο μετά την έξοδο της Munich Re και της Zurich ακολούθησε η έξοδος της Hannover Re, θυγατρικής του Ομίλου Talanx.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Την χαριστική βολή την έριξε η κοινοπραξία εισαγγελέων των ΗΠΑ οι οποίοι μελέτησαν τις δύο όψεις τω ESG και αποφάνθηκαν ότι οι στόχοι των ESG υιοθετούν την ατζέντα των ακτιβιστών και η ατζέντα αυτή οδηγεί στην δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών.

Οι συμφωνίες όπως υποστήριξαν σε κοινή τους επιστολή που έστειλαν στις ασφαλιστικές μέλη της NZIA εκτίναξαν τις τιμές του φυσικού αερίου, το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό ενώ είναι υπεύθυνες για την αύξηση του κόστους των ασφαλίστρων.  Την ίδια στιγμή οι εισαγγελείς καταγγέλλουν τα πρωτόκολλα της NZIA που επιβάλλουν ποσοστώσεις στην ασφάλισης, κάνοντας λόγος για αθέμιτες πρακτικές στην ασφάλιση και αντασφάλιση που έρχονται αντιμέτωπες με την νομοθεσία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*