«Αντικειμενικότερος» Τειρεσίας από την ΤτΕ

Σε συμβιβαστική λύση για το Αρχείο Δεδομένων της Τειρεσίας καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος σε μια προσπάθεια να βελτιώσει  τον τρόπο λειτουργίας του Αρχείου και να μην γίνει αντικείμενο κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  iw στις προθέσεις της εποπτικής αρχής είναι οι βελτιώσεις να αφορούν σε τρία σημεία:

•    Την αύξηση του ποσού για το οποίο ο επαγγελματίας θα καταγγέλεται από την εταιρεία, το οποίο με βάση την αρχική πρόταση είναι τα 5.000 ευρώ
•    Την τήρηση εύλογου χρονικού διαστήματος και την προειδοποιητική ενημέρωση του επαγγελματία για δύο φορές πριν την εγγραφή του στο Αρχείο,  έτσι ώστε να δίνεται ο αναγκαίος χρόνος συμμόρφωσης ή αντίδρασης.
•    Τη δυνατότητα αξιοποίησης των ένδικων μέσων από την πλευρά του επαγγελματία που θα του επιτρέπουν να αντικρούει τους ισχυρισμούς της εταιρείας σε περίπτωση που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν ευσταθούν. Η εποπτική αρχή μελετά τη δυνατότητα της έγκλισης αντί της μήνυσης που προτάσσουν οι επαγγελματίες του κλάδου, εργαλείο που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το πιο ακραίο όπλο σε αυτή τη διαδικασία.

Ενσωματώνοντας τις αλλαγές αυτές στο τελικό κείμενο για το καταστατικό του Αρχείου, η εποπτική αρχή θεωρεί ότι περιορίζει τις πιθανότητες καταχρηστικής συμπεριφοράς από την πλευρά των εταιρειών και εξασφαλίζει τη λειτουργία του Τειρεσία σε αντικειμενική βάση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο στις αρχές Ιουλίου, έτσι ώστε να τεθεί σε λειτουργία εντός του καλοκαιριού.