back to top
15.9 C
Athens
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026

Οι μεγάλοι (αντ)ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη Net-Zero Insurance Alliance

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re είναι ένας ακόμη ασφαλιστικός οργανισμός που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). Πρόκειται για τον τέταρτο μεγάλο όμιλο που αποχωρεί από την συμμαχία, μετά τη Munich Re, τη Zurich Insurance και τη Hannover Re.

Η Swiss Re υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) στη Σύνοδο Κορυφής των G20 για το κλίμα στη Βενετία το 2021.

- Advertisement -

Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re είχε αναφέρει ότι η ίδρυση της Συμμαχίας ήταν ένας τρόπος «συνεργασίας με άλλους (αντ)ασφαλιστές για να αξιοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω της τεχνογνωσίας στο underwriting». Παράλληλα ανέφερε πως η NZΙΑ ήταν ένα «λογικό επόμενο βήμα στον αγώνα για το Νet Zero».

Κατά το τρέχον έτος, καταγράφεται μπαράζ αποχωρήσεων από την NZIA, με ηχηρά brands από τον κόσμο της (αντ)ασφάλισης να εγκαταλείπουν τη Συμμαχία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τα προσκόμματα που ενδεχομένως ανακύψουν με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς η αγορά εξειδικεύει την ατζέντα του Net Zero και την ώρα που Aμερικανοί νομοθέτες εμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες ESG.

- Advertisement -

Η πίεση στα μέλη της NZIA έχει αυξηθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ομάδα Αμερικανών γενικών εισαγγελέων (AG) απευθύνθηκαν στους ασφαλιστές της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), εκφράζοντας τις ανησυχίες τους περί νομιμότητας των δεσμεύσεών τους να συνεργαστούν με άλλους ασφαλιστές και ιδιοκτήτες assets, προκειμένου να «προωθήσουν μια ακτιβιστική ατζέντα για το κλίμα».

Ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τη Συμμαχία Net-Zero Insurance Alliance, η Swiss Re τόνισε ότι, «η δέσμευσή μας στη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα παραμένει αμετάβλητη».

Αυτό είναι το ίδιο αίσθημα που έχουν εκφράσει και άλλοι αντασφαλιστές, ότι παρά την αποχώρηση από τη Συμμαχία, τίποτα δεν αλλάζει στην αποστολή τους να πιέσουν προς βιώσιμες πρακτικές και έναν κόσμο καθαρού μηδενισμού.

Το κατά πόσο είναι δυνατό να παραμείνει ενεργή η Συμμαχία με τη ραγδαία μείωση των μελών της, μένει να φανεί. Θα πρέπει ωστόσο θεωρηθεί δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες -έστω και μεμονωμένα- θα συνεχίσουν να προχωρούν με τους δικούς τους, προσωπικούς στόχους για βιωσιμότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

S&P για τους αντασφαλιστές ενόψει «Rendez-Vous de Septembre»

Mε ιστορία άνω των 60 ετών, το RVS θα συγκεντρώσει 5-9/9 στο Πριγκιπάτο του Μονακό αντασφαλιστές, μεσίτες, underwriters, επενδυτές, πελάτες

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το ενεργειακό κόστος πιέζει τις επιχειρήσεις τροφίμων και αναδεικνύει τους ασφαλιστικούς κινδύνους

Η αποκλιμάκωση των τιμών σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων δεν σημαίνει ότι υποχωρούν και οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις

Δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026: Σε €6,41 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών

Η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τις δασικές πυρκαγιές

Η γεωπολιτική της AI αλλάζει τους κανόνες του τεχνολογικού παιχνιδιού

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μόνο υπόθεση τεχνολογικής καινοτομίας.

MDRT Power Tables: Νέα συνάντηση στην Αθήνα

Συνεχίζεται ο κύκλος των MDRT Power Tables, με μια ακόμη συνάντηση δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών για τα μέλη του MDRT Hellas.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το ενεργειακό κόστος πιέζει τις επιχειρήσεις τροφίμων και αναδεικνύει τους ασφαλιστικούς κινδύνους

Η αποκλιμάκωση των τιμών σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων δεν σημαίνει ότι υποχωρούν και οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις

Η EUROINS Ελλάδος «φωτίζει» την Καλλιθέα στο 10ο επετειακό Kallithea Night Run

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλευρό των δρομέων, στηρίζοντας τον αθλητισμό και την τοπική κοινωνία

Σ. Παπαγιαννόπουλος, CEO EXL Consulting: η κυβερνοασφάλεια είναι υπόθεση ηγεσίας και ευθύνης

Στο πλαίσιο των εργασιών του Cyber Security Forum, ο CEO της EXL Consulting Σταύρος Παπαγιαννόπουλος ανέδειξε τη σημασία της κυβερνοασφάλειας

EY: Αύξηση εσόδων 4,7% παγκοσμίως το 2026, αγγίζοντας τα $57 δισ.

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY ανακοίνωσε έσοδα ύψους 57 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που έκλεισε τον Ιούνιο του 2026

ΔΙΑΣ- IRIS Payments: 7 τυχεροί κάθε μήνα κερδίζουν από 1.300€ για αγορές στο σούπερ μάρκετ

Από σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2026 και για ένα τρίμηνο, οι καταναλωτές που πληρώνουν με IRIS Payments στo POS χρησιμοποιώντας την εφαρμογή