back to top
29 C
Athens
Σάββατο 18 Ιουλίου 2026

Οι μεγάλοι (αντ)ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη Net-Zero Insurance Alliance

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re είναι ένας ακόμη ασφαλιστικός οργανισμός που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). Πρόκειται για τον τέταρτο μεγάλο όμιλο που αποχωρεί από την συμμαχία, μετά τη Munich Re, τη Zurich Insurance και τη Hannover Re.

Η Swiss Re υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) στη Σύνοδο Κορυφής των G20 για το κλίμα στη Βενετία το 2021.

- Advertisement -

Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re είχε αναφέρει ότι η ίδρυση της Συμμαχίας ήταν ένας τρόπος «συνεργασίας με άλλους (αντ)ασφαλιστές για να αξιοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω της τεχνογνωσίας στο underwriting». Παράλληλα ανέφερε πως η NZΙΑ ήταν ένα «λογικό επόμενο βήμα στον αγώνα για το Νet Zero».

Κατά το τρέχον έτος, καταγράφεται μπαράζ αποχωρήσεων από την NZIA, με ηχηρά brands από τον κόσμο της (αντ)ασφάλισης να εγκαταλείπουν τη Συμμαχία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τα προσκόμματα που ενδεχομένως ανακύψουν με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς η αγορά εξειδικεύει την ατζέντα του Net Zero και την ώρα που Aμερικανοί νομοθέτες εμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες ESG.

- Advertisement -

Η πίεση στα μέλη της NZIA έχει αυξηθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ομάδα Αμερικανών γενικών εισαγγελέων (AG) απευθύνθηκαν στους ασφαλιστές της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), εκφράζοντας τις ανησυχίες τους περί νομιμότητας των δεσμεύσεών τους να συνεργαστούν με άλλους ασφαλιστές και ιδιοκτήτες assets, προκειμένου να «προωθήσουν μια ακτιβιστική ατζέντα για το κλίμα».

Ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τη Συμμαχία Net-Zero Insurance Alliance, η Swiss Re τόνισε ότι, «η δέσμευσή μας στη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα παραμένει αμετάβλητη».

Αυτό είναι το ίδιο αίσθημα που έχουν εκφράσει και άλλοι αντασφαλιστές, ότι παρά την αποχώρηση από τη Συμμαχία, τίποτα δεν αλλάζει στην αποστολή τους να πιέσουν προς βιώσιμες πρακτικές και έναν κόσμο καθαρού μηδενισμού.

Το κατά πόσο είναι δυνατό να παραμείνει ενεργή η Συμμαχία με τη ραγδαία μείωση των μελών της, μένει να φανεί. Θα πρέπει ωστόσο θεωρηθεί δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες -έστω και μεμονωμένα- θα συνεχίσουν να προχωρούν με τους δικούς τους, προσωπικούς στόχους για βιωσιμότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του αποκλειστικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Executive Sales Insurance Program” στο Ε.Κ.Π.Α.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του 5ου κύκλου του επαγγελματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Executive Sales Insurance

«Πολιτική συναίνεση για λύσεις στα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης στη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»

Για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας (Ευάγγελος. Λιάκος), του ΠΑΣΟΚ (Μιλένα Αποστολάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός) συμμετείχαν στον ίδιο δημόσιο διάλογο

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Κων. Ρούσσης: Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε όσα πέτυχε και συνεχίζει

Σε ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον γιόρτασε η ΕΣΑΠΕ τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ Κωνσταντίνος Ρούσσης  σταθερός στο όραμα του, δήλωσε στο IW.gr

Νέα μεγάλη φιλοπεριβαλλοντική δράση από το ΕΕΑ στη Βάρκιζα

Με στόχο την αφύπνιση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει νέα μεγάλη δράση το Σάββατο 18 Ιουλίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του αποκλειστικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Executive Sales Insurance Program” στο Ε.Κ.Π.Α.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του 5ου κύκλου του επαγγελματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Executive Sales Insurance

Όλοι μαζί στην πρώτη δράση του DRIVE SAFE ACHAIA

Στις 17 Ιουλίου δεν διοργανώνεται απλώς μία ακόμη δράση. Στέλνεται ένα μήνυμα ζωής.