back to top
27.8 C
Athens
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026

Οι μεγάλοι (αντ)ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη Net-Zero Insurance Alliance

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re είναι ένας ακόμη ασφαλιστικός οργανισμός που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). Πρόκειται για τον τέταρτο μεγάλο όμιλο που αποχωρεί από την συμμαχία, μετά τη Munich Re, τη Zurich Insurance και τη Hannover Re.

Η Swiss Re υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) στη Σύνοδο Κορυφής των G20 για το κλίμα στη Βενετία το 2021.

- Advertisement -

Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re είχε αναφέρει ότι η ίδρυση της Συμμαχίας ήταν ένας τρόπος «συνεργασίας με άλλους (αντ)ασφαλιστές για να αξιοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω της τεχνογνωσίας στο underwriting». Παράλληλα ανέφερε πως η NZΙΑ ήταν ένα «λογικό επόμενο βήμα στον αγώνα για το Νet Zero».

Κατά το τρέχον έτος, καταγράφεται μπαράζ αποχωρήσεων από την NZIA, με ηχηρά brands από τον κόσμο της (αντ)ασφάλισης να εγκαταλείπουν τη Συμμαχία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τα προσκόμματα που ενδεχομένως ανακύψουν με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς η αγορά εξειδικεύει την ατζέντα του Net Zero και την ώρα που Aμερικανοί νομοθέτες εμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες ESG.

- Advertisement -

Η πίεση στα μέλη της NZIA έχει αυξηθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ομάδα Αμερικανών γενικών εισαγγελέων (AG) απευθύνθηκαν στους ασφαλιστές της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), εκφράζοντας τις ανησυχίες τους περί νομιμότητας των δεσμεύσεών τους να συνεργαστούν με άλλους ασφαλιστές και ιδιοκτήτες assets, προκειμένου να «προωθήσουν μια ακτιβιστική ατζέντα για το κλίμα».

Ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τη Συμμαχία Net-Zero Insurance Alliance, η Swiss Re τόνισε ότι, «η δέσμευσή μας στη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα παραμένει αμετάβλητη».

Αυτό είναι το ίδιο αίσθημα που έχουν εκφράσει και άλλοι αντασφαλιστές, ότι παρά την αποχώρηση από τη Συμμαχία, τίποτα δεν αλλάζει στην αποστολή τους να πιέσουν προς βιώσιμες πρακτικές και έναν κόσμο καθαρού μηδενισμού.

Το κατά πόσο είναι δυνατό να παραμείνει ενεργή η Συμμαχία με τη ραγδαία μείωση των μελών της, μένει να φανεί. Θα πρέπει ωστόσο θεωρηθεί δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες -έστω και μεμονωμένα- θα συνεχίσουν να προχωρούν με τους δικούς τους, προσωπικούς στόχους για βιωσιμότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Φιλικός Διακανονισμός: Η λύση που απλοποιεί και επιταχύνει την αποζημίωση ύστερα από τροχαίο

Η Apollon Insurance υπενθυμίζει τα ενός συστήματος που επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την ταχύτερη διαχείριση των απαιτήσεων

Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες