Ασφάλιση αυτοκινήτου: Δύο αιτήματα ΕΑΕΕ στην Πολιτεία

της Ελενας Ερμείδου

Δύο αιτήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση αυτοκινήτου θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΑΕΕ και της Πολιτείας μετά τον επαναδιορισμό της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται για βασικά αιτήματα  που δίνουν λύση στο πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα.

Ηδη η ΕΑΕΕ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Πολιτεία οι οποίες πριν το κλείσιμο της Βουλής για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΕΕ  έχει ζητήσει να:

  • δοθεί στις ασφαλιστικές ηλεκτρονική πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με στοιχεία των αδειών κυκλοφορίας των αυτοκίνητων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.  Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλιστικές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήσιμα και αναγκαία στοιχεία οχημάτων, όπως είναι η ημερομηνία έκδοσης, της άδειας κυκλοφορίας, ο αριθμός κυκλοφορίας, ο αριθμός πλαισίου, ο ιδιοκτήτης του οχήματος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος.
  • να επιτραπεί στις ασφαλιστικές να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες οχημάτων που περιλαμβάνονται στην ψηφιακή υπηρεσία myAuto. H υπηρεσία αυτή περιέχει πληροφορίες όπως είναι η θέση του οχήματος, αν το όχημα είναι σε προσωρινή ακινησία, αν το όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ, αν το όχημα έχει ενταχθεί στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων, αν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα παραμένει άλυτο γιατί δεν έχουν γίνει οι συγκεκριμένες ενέργειες, Και  μπορεί η ελληνική αστυνομία να κάνει δειγματοληπτικούς έλεγχους σε αραιά χρονικά διαστήματα ωστόσο αν και οι έλεγχοι ειναι χρήσιμοι, δεν δύνανται να λύσουν το πρόβλημα.

Στη Ελλάδα παρά την υιοθέτηση ηλεκτρονικών ελέγχων δια νόμου, η διαδικασία εφαρμόζεται ημιτελώς.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*