Τι λέει το σχέδιο νόμου για τη Φερεγγυότητα II

Στη διαδικασία της διαβούλευσης μπαίνει και επισήμως το νέο καθεστώς του Solvency II με την ολοκλήρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος της σύνταξης του προσχεδίου νόμου, που αλλάζει άρδην τον τρόπο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς.

Το σχετικό νομοσχέδιο που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το iw αποτελεί ένα ογκώδες κείμενο και το περιεχόμενό του αποτελεί ουσιαστικά την πλήρη αλλαγή του βασικού νόμου 400, με βάση τον οποίο λειτουργεί σήμερα η αγορά. 

Το σχέδιο αναπτύσσεται σε 218 άρθρα, χωρίς ωστόσο να καλύπτει το σύνολο των διατάξεων που εμπεριέχει η οδηγία 2009/138/ΕΚ. Οι διατάξεις του, στο μεγαλύτερο μέρος τους άκρως τεχνικές κατά το μοντέλο της οδηγίας, μεταφέρουν τα λεγόμενα τμήματα «solo» και «groups», αφήνοντας επί του παρόντος εκτός τα περί της ασφαλιστικής εκκαθάρισης (άρθρα 267-296 της οδηγίας).

Πιο συγκεκριμένα:

•    οι διατάξεις των άρθρων 1-159 του σχεδίου νόμου ενσωματώνουν τις αντίστοιχες διατάξεις  των άρθρων 1-211 της οδηγίας,
•    οι επόμενες διατάξεις των άρθρων 160-208 του σχεδίου νόμου ενσωματώνουν τις αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 212-266 της οδηγίας (χρηματοοικονομική εποπτεία ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που ανήκουν σε όμιλο)
•    Όσον αφορά στις ακροτελεύτιες διατάξεις Λ1-Λ10 του σχεδίου, πρόκειται για υφιστάμενες διατάξεις του ν.δ.400/70, οι οποίες ευρισκόμενες εκτός αντικειμένου του Solvency II δεν τροποποιούνται από το νέο καθεστώς. Η ένταξή τους στο σχέδιο θεωρήθηκε κρίσιμη για την πληρότητα και νομική συνέχεια του νέου νομοθετικού πλαισίου (π.χ. Λ1, αντίστοιχο 13δ του ν.δ.400/70 περί αντιπροσώπου ζημιών).

Την ίδια πάντως στιγμή συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διαβουλεύσεις για το χρόνο εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου του Solvency II και σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευσημα του Reuters είναι πιθανό το ενδεχόμενο νέας παράτασης.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Michel Barnier «το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ειδικά για τον κλάδο ασφάλισης ζωής βρίσκεται υπό συζήτηση, χωρίς ωστόσο τίποτα να έχει αποφασισθεί ακόμα». Όπως αναφέρει δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, την πρόταση για εξαίρεση του κλάδου ζωής από την εναρμόνιση στις επιταγές της Solvency ΙΙ  για μια εφταετία έχει καταθέσει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Burkhard Balz και σύμφωνα με το πρακτορείο η τελική απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί μέχρι τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση και ακόμα και αν υπάρξει οριστική πρόταση, οι νέοι κανόνες θα τεθούν προς ψήφιση από το ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Το νομοσχέδιο μπορείτε να δείτε εδώ