Προσπάθειες περικοπών στις αποζημιώσεις των Ασπίς και Commercial

Την πρότασή της προς το υπουργείο Οικονομικών για τη θεσμοθέτηση πλαφόν στις αποζημιώσεις υπέρ των ασφαλισμένων στις ανακληθείσες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επαναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγές του iw ανέφεραν χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση της Τ.τ.Ε. ότι τα χαρτοφυλάκια των δύο εταιρειών τίθενται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, ότι η αρμόδια υπηρεσία της Εποπτικής Αρχής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στις πρώτες συναντήσεις που θα έχει με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει την πρότασή της περί καθορισμού πλαφόν 30.000 ευρώ ανά ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με το αιτιολογικό ότι ανάδοχος για τα χαρτοφυλάκια δεν βρέθηκε και ότι το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής αδυνατεί να καλύψει τους ασφαλισμένους καθότι δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια.

Οι ίδιες πληγές υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η προσφυγή των ασφαλισμένων -μέσω της δικαστικής οδού- στην εκκαθάριση για την είσπραξη αποζημιώσεων θα απαιτήσει περί τα 10 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Επισημαίνουν δε ότι αν αποφασιζόταν ένα hair cut στις αποζημιώσεις, οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να ελπίζουν έστω και στη μερική τους κάλυψη μετά την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο ασφαλιστικών εταιρειών, και την περιορισμένη συμμετοχή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

Τέλος, υπενθυμίζουν ότι οι υποχρεώσεις των δύο εταιρειών αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν, με αποτίμηση του 2009, τα 200 εκατ. ευρώ.