Στο επίκεντρο Ισπανία και G20

Η βραχύβια ανοδική αντίδραση στο ευρώ-δολάριο ολοκληρώθηκε με την ισοτιμία να διαγράφει τα κέρδη που πυροδότησε η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να επιστρέφει στα επίπεδα πριν την έναρξη της ανόδου. 

Το υψηλότερο επίπεδο που έφτασε η ισοτιμία ήταν το 1,2746 αν και πλέον διαπραγματεύεται κάτω από το 1,2700. Αντίθετα η ισοτιμία EURJPY δεν έχει διαγράψει το σύνολο της ανόδου και διαπραγματεύεται γύρω από τα 100,00 γεν. Στο επίκεντρο τώρα μπαίνει ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη ΝΔ να έχει στη διάθεσή της τη διερευνητική εντολή, ενώ οι επενδυτές στρέφονται και στη συνάντηση της G20 στο Μεξικό

Οι αξιωματούχοι των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών αναμένεται να συζητήσουν τρόπους διασφάλισης της παγκόσμιας ανάκαμψης μέσω μείωσης ελλειμμάτων ορισμένων χωρών και πρόσθετης στήριξης σε άλλες.

Την ανακούφιση που πρόσφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα διαδέχτηκε νέο κύμα ανησυχίας μετά την άνοδο της απόδοσης των 10ετών ισπανικών ομολόγων πάνω από το 7% κι ενώ η χώρα ανακοίνωσε αύξηση στα επισφαλή δάνεια στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη του 1994. Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν και οι αποδόσεις των 5ετών ισπανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έφτασε το 6,08%.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός που θα καθορίσει την αγορά συναλλάγματος, εκτός των ευρωπαϊκών θεμάτων, θα είναι η απόφαση της Fed για τα επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη. Στη διήμερη συνεδρίαση (19-20 Ιουνίου) εκτιμάται από πολλούς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επεκτείνει το Operation Twist, το πρόγραμμα των 400 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται αυτό το μήνα και αφορά στις πωλήσεις βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων και στην αγορά μακροπρόθεσμων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να τονωθεί η διάθεση για ρίσκο.