Και άλλες ασφαλιστικές στο «δρόμο» της ΑΜΚ

Τη σκυτάλη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου παίρνουν η μία μετά την άλλη οι ασφαλιστικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από το πρόσφατο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που δημιούργησε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις. 

Μετά την Alico MetLife, την Εθνική, την Efg Eurolife και την Allianz την ανακεφαλαίωση από την μητρική της εταιρεία δρομολογεί και η Groupama Φοινιξ όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας καθώς και η Gredit Agricole Life, η διοίκηση της οποίας αναμένεται εντός του μήνα να εγκρίνει το ακριβές ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτηθεί.

Να σημειωθεί ότι σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 200 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η MetLife Alico, κατά 70 εκατ. ευρώ η ΑΧΑ Ασφαλιστική και κατά 27 εκατ. ευρώ η EFG Eurolife,  ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των αυξήσεων που έχουν ανακοινώσει η Εθνική Ασφαλιστική κατά 390 εκατ. ευρώ και η Allianz κατά 134 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, η συμμετοχή της οποίας στο PSI είχε σαν αποτέλεσμα αρνητικά ίδια κεφάλαια με ύψους 137,4 εκατ. ευρώ, της ING, που διέθετε σημαντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και άλλων μικρότερων ελληνικών εταιρειών, όπως η International Life.  

Να σημειωθεί ότι παρά τις γενναίες αυξήσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, η ασφαλιστική αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται συνολικά 62 ασφαλιστικές εταιρείες απέχει από το αναγκαίο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, που μετά την υλοποίηση του PSI, απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους 1,5 δις ευρώ από τα οποία τα 300 εκατ. ευρώ περίπου είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου.

Στον αντίποδα πάντως είναι οι εταιρείες που στη παρούσα φάση εμφανίζονται κεφαλαιακά επαρκείς όπως η Interamerican, η  Ergo, αφού και οι δύο είχαν περιορισμένο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων καθώς και η Ευρωπαϊκή Πίστη, η οποία έχει υπερκαλύψει το κόστος της απομείωσης. 

Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος ήδη οι εταιρείες έχουν κληθεί να παρουσιάσουν αναλυτικά τα στοιχεία τους προκειμένου να εξεταστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κατά περίπτωση και στο πλαίσιο αυτό επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν και άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ διατηρεί την αισιοδοξία της και προτίθεται να εξαντλήσει την πολιτική στήριξης του κλάδου, δρομολογώντας τη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα αναλαμβάνει «πυροσβεστικό ρόλο» προωθώντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις.