ΣΕΣΑΕ: Η σημασία της διαφάνειας στη δημοσιοποίηση στοιχείων

H σημασία της διαφάνειας σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων εκ μέρους των εταιρειών της ασφαλιστικής αγοράς ήταν το βασικό αντικείμενο εκδήλωσης  του Συνδέσμου Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ξενοδοχείο “ROYAL OLYMPIC”. Στην εκδήλωση διακεκριμένοι εισηγητές όπως οι κ.κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της  Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Γ. Δαλιάνης, C.E.O. της εταιρίας “AON RISKS SERVICES”, Δέσποινα Ξενάκη, Partner της εταιρίας “ERNST & YOUNG”, Γ. Χατζηβασίλογλου, Αναλογιστής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και Β. Αντωνιάδης, Διευθυντής Επενδύσεων της εταιρείας “ALICO ΑΕΔΑΚ”, ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δίνει στοιχεία με διαφάνεια στον επόπτη και είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. 

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της διαφάνειας στη δημοσιοποίηση στοιχείων ιδιαίτερα σε μία αγορά όπως η ασφαλιστική η οποία στηρίζεται στην καλή πίστη, έχει καθαρά κοινωνικό προσανατολισμό, σύνθετο χαρακτήρα προϊόντων και υπάρχει επιφυλακτικότητα των καταναλωτών έναντι της μετά και το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.   

Η διαφάνεια έχει μεγάλη σχέση με την παροχή πληροφοριών αλλά όχι απαραίτητα, καθώς ο «βομβαρδισμός» με δυσνόητες πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει και στο αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι είναι σημαντικό εκτός από την ποσότητα, οι πληροφορίες να είναι απλές, ακριβείς, κατανοητές και ουσιαστικές.

Σύμφωνα με τις επιταγές της Solvency II, κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με:

-Τις δραστηριότητες και επιδόσεις της
-Το σύστημα διακυβέρνησης και εκτίμηση της καταλληλότητας του σε σχέση με το προφίλ κινδύνου της επιχείρησης
-Πληροφορίες για κάθε κατηγορία κινδύνου
-Τα στοιχεία του ενεργητικού, την περιγραφή των προβλέψεων και λοιπών υποχρεώσεων
-Της διαχείρισης κεφαλαίων
Οι επιπλέον υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τη δημοσιοποίηση στοιχείων είναι να διατηρούν:
-Κατάλληλα συστήματα και υποδομές για την εκπλήρωση υποχρεώσεων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων πληροφοριών
-έγγραφη πολιτική για τη διαφανή πληροφόρηση, εγκεκριμένη από το διοικητικό συμβούλιο
Σε ότι αφορά τις έκτακτες δημοσιοποιήσεις αυτές διαχωρίζονται σε:
-υποχρεωτικές (σε περιπτώσεις σοβαρών εξελίξεων που επηρεάζουν σημαντικά τη συνάφεια πληροφοριών σύμφωνα με το SFCR
-προαιρετικές (για οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση για τη φερεγγυότητα και χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης