Έντονα «αντιφατική» η εικόνα των αγορών

Στο άκουσμα της χορήγησης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες χθες το βράδυ σε περίπτωση ενός «καταλυτικά» αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα, οι αγορές αναθάρρησαν για να ακολουθήσει short covering στη συνέχεια μαζί με σειρά διαψεύσεων αυτής της πληροφορίας. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν έκανε λόγο για κάτι τέτοιο, παρά επανέλαβε την πρόθεση στήριξης των τραπεζών μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας, κρατώντας αποστάσεις από τους τρόπους επίλυσης της ευρύτερης δημοσιονομικής κρίσης.

Στη Βρετανία οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, περί ενίσχυσης του ενδεχομένου νέας στήριξης της οικονομίας και σχεδίου ανακούφισης της δανειακής ικανότητας των τραπεζών, οδήγησαν πολλές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους, περιμένοντας νέο QE στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ειδικότερα, η Barclays και η BNP Paribas περιμένουν επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες, η Nomura και η RBS θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο επέκτασης τον Ιούλιο και η JP Morgan επαναλαμβάνει την άποψη για επέκταση κατά 50 δισ. στερλίνες.

Η ισοτιμία EURUSD έφτασε το 1,2646 και η ισοτιμία GBPUSD διαπραγματεύεται πάνω από το 1,5500 παρά τα δυσμενή στοιχεία ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που διαμορφώθηκε κοντά στα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο κι ενώ η BoE αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη γραμμή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες ECTR.

Στον αντίποδα, το γεν εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου με τις ισοτιμίες EURJPY και USDJPY να καταγράφουν νέα ημερήσια χαμηλά, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με την τόνωση του ρίσκου που σημειώθηκε νωρίτερα, προετοιμάζοντας ενδεχομένως το έδαφος για πιθανή επικράτηση της αποστροφής ρίσκου ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα. Η μείωση του εύρους διαπραγμάτευσης σε αρκετά νομισματικά ζεύγη, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί ένδειξη ενίσχυσης της μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του DailyFX, John Kicklighter, «δεδομένου του υπερβολικού κινδύνου που έχει αποδώσει η αγορά σε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα-και παρά την μικρή πιθανότητα για κάτι τέτοιο-, οι περισσότεροι επενδυτές απέχουν από τις συναλλαγές. Επομένως, κυριαρχεί η μεταβλητότητα, εν απουσία είτε κατεύθυνσης είτε momentum μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει ότι «η πρώτη απόπειρα στήριξης του ρίσκου θα μπορούσε να προέλθει από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Κυριακή. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής».