Οι αγορές ομολόγων αποτυπώνουν τις αμφιβολίες για τη διάσωση της Ισπανίας

Ευμετάβλητη είναι η σημερινή εικόνα των αγορών με έντονη επιφυλακτικότητα, κάτι που αποτυπώνεται στην προσπάθεια του ευρώ να παραμείνει πάνω από τα 1,2500 δολάρια. Η στερλίνα νωρίτερα δέχτηκε πιέσεις έναντι του δολαρίου στον απόηχο της απογοητευτικής μεταποιητικής παραγωγής τον Απρίλιο, που, όμως, αποδείχτηκαν προσωρινές με την ισοτιμία GBPUSD να δοκιμάζει και πάλι το επίπεδο του 1,5500 προς τα πάνω. Η Credit Suisse εκτιμά ότι η στερλίνα θα επωφεληθεί από το ρόλο της ως ασφαλές καταφύγιο λόγω της αύξησης του συστημικού ρίσκου στην Ευρωζώνη.

Την επενδυτική ευφορία από την τραπεζική διάσωση της Ισπανίας διαδέχτηκε χθες η επιφυλακτικότητα με τους επενδυτές να προβληματίζονται αν τα 100 δισ. ευρώ είναι επαρκή και διαφυλάσσουν το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, και ταυτόχρονα προστατεύουν και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αυτό που εκκρεμεί είναι η τελικοί όροι της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στην τελική της μορφή μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου με τον επίτροπο Rehn να επαναλαμβάνει σήμερα ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν από τους μηχανισμούς ESM και EFSF. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα δάνεια θα αυξήσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ κατά περίπου 10%, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες υποβαθμίσεις. Αυτό θα συμβεί επειδή η χορήγηση δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF ουσιαστικά θα προέρχεται από πόρους του ισπανικού τραπεζικού ταμείου διάσωσης των τραπεζών, FROB, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση του χρέους.

Ο οίκος Fitch σήμερα προειδοποίησε ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα το 2012 και το 2013 και ότι αυξάνεται το ρίσκο μιας διάσπασης της Ευρωζώνης αν δεν υπάρξουν νέες λύσεις. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας βρίσκεται υπό πίεση. Κατευναστικά λειτούργησε, ωστόσο, η δήλωση της Fitch ότι η Ιταλία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, οι ιταλικές τράπεζες είναι ισχυρότερες και η χώρα δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, στις ανησυχίες έρχονται να προστεθούν και οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή. Αυτές αποτυπώνονται στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 5 μηνών, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού να διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά 4 μηνών.