«Άλμα» για το ευρώ αφού οι αγορές βλέπουν θετικά τις εξελίξεις στην Ισπανία

Οι αγορές ξεκινούν θετικά την εβδομάδα, με δυο σημαντικές εξελίξεις που συνέβησαν εντός του Σαββατοκύριακου να αποτελούν την αιτία για την άνοδο των στοιχείων αυξημένου επενδυτικού κινδύνου. Οι ειδήσεις για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, ύψους €100 δισ. ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Οι δυο αυτές εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγορές να ξεκινήσουν την εβδομάδα με έντονη άνοδο καθώς αυξήθηκαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Κάθε φορά βλέπουμε τις κυβερνήσεις να διοχετεύουν χρήμα στην οικονομία προκειμένου να αποτρέψουν μια πτώση και αυτό ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως μια θετική ένδειξη. Στην Ισπανία διοχετεύθηκαν πάρα πολλά χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, ενώ στην Κίνα η πτώση του πληθωρισμού δίνει στην PBoC τη δυνατότητα για περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές επομένως αισθάνονται άνετα με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των πιέσεων μακροπρόθεσμα.

Πιθανόν η επιτυχία που έχουμε παρατηρήσει από αυτή τη στρατηγική, προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια αφού έχουν υπάρξει ξεκάθαρα σημάδια ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία κάθε φορά που υπάρχει ένας κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να προειδοποιήσουμε τους επενδυτές ότι η βασική τάση στις αγορές παραμένει πτωτική και ότι η άνοδος που βλέπουμε μπορεί να αποδοθεί και σε μια διορθωτική κίνηση την οποία παρατηρούμε από την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμούμε ότι αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο και ως εκ τούτου θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για πωλήσεις στο ευρώ, στην περιοχή του 1,2800-1,3000.