Ναυτιλία: Η παρούσα κρίση και οι μελλοντικές τάσεις

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η επιρροή τους στον κλάδο της ναυτιλίας ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η PwC στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. J. Kruijd, ειδικό σε θέματα κλιματικής αλλαγής από το διεθνές δίκτυο της PwC, ο οποίος τόνισε ότι η υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρίπων στον κλάδο της ναυτιλίας είναι αναπόφευκτη.  Γι’ αυτό, οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να οδηγήσουν τις εξελίξεις, λαμβάνοντας εκ των προτέρων τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, παρά να περιμένουν την έκβαση των θεσμικών αποφάσεων για να αντιδράσουν.  Η επίδραση αυτών των μέτρων στο κόστος των ταξιδίων θα είναι σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα χρηματοοικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη αξιολόγηση των επενδύσεων και τη διαμόρφωση της στρατηγικής τους.

Ο κ. Σωκράτης Λεπτός-Bourgi, partner στην Ελλάδα και Global Shipping & Ports Leader για το διεθνές δίκτυο της PwC, παρουσίασε τα συμπεράσματα μιας σειράς μελετών της PwC που χρησιμοποιούν ειδική μεθοδολογία για την πρόβλεψη τάσεων στη ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο το 2030, έτσι ώστε οι εταιρείες να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους.  Οι μελέτες καλύπτουν τις ενότητες:  ενέργεια, ατμοσφαιρικοί ρίποι, ανάπτυξη υποδομών για μεταφορές, αναδυόμενες αγορές, νέες τάσεις στο διεθνές εμπόριο, ασφάλεια μεταφορών, προσέλκυση και διαχείριση προσωπικού.

Ο κ. Γεώργιος Γράτσος, PhD, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έκανε μία σφαιρική παρουσίαση των διεθνών εξελίξεων του κλάδου, τονίζοντας ότι η ναυτιλία είναι καταλύτης στην παγκοσμιοποίηση των αγορών.  Η υπό ελληνικό έλεγχο ποντοπόρος ναυτιλία είναι σε διεθνές επίπεδο αποτελεσματική, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται ελεύθερη από κυβερνητικές παρεμβάσεις, σε αντίθεση με την εγχώρια ακτοπλοΐα, η οποία δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε ανταγωνιστική και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία λόγω των άστοχων κρατικών παρεμβάσεων.

Η κ. Μιράντα Ξαφά, CEO, EF Consulting Ltd, former IMF board member, παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομίες της Κίνας και των Η.Π.Α. Ανέλυσε επίσης τα αίτια και τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, καθώς και τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η εκδήλωση έκλεισε με το φλέγον θέμα «Τραπεζικό σύστημα σε κρίση» που ανέπτυξε ο κ. Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Partner και Επικεφαλής του Ελεγκτικού τμήματος της PwC στην Ελλάδα.  Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι  ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.  Αυτό όμως με τράπεζες με μη-επαρκή κεφάλαια δεν είναι εφικτό.