HDI-Gerling Hellas: Ενισχυμένη κερδοφορία 6,2 εκατ. ευρώ για το 2011

Την επιτυχημένη πορεία του συνέχισε το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling ενάντια στη δυσχερή οικονομική συγκυρία, παραμένοντας ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
  
Σύμφωνα με τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού υποκαταστήματος, για τη χρήση του 2011 τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,2 εκ ευρώ αυξημένα κατά 27% (από 4,9 το προηγούμενο έτος). Τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 5 εκ. ευρώ από 3,8 εκ. ευρώ το 2010.

Η κερδοφορία αντικατοπτρίζεται στα ιδιαίτερα θετικά τεχνικά αποτελέσματα για το σύνολο των κλάδων. Το τεχνικό αποτέλεσμα στον Κλάδο Αστικής Ευθύνης έκλεισε στα 4,3 εκ. ευρώ, ο Κλάδος Περιουσίας άγγιξε τα 4,2 εκ. ευρώ, ο Κλάδος Μεγάλων Έργων και Τεχνικών Κινδύνων εμφάνισε βελτιωμένο τεχνικό αποτέλεσμα 4,3 εκ. ευρώ και ο Κλάδος Μεταφορών και Ειδικών Κινδύνων επανήλθε σε κερδοφορία με 150.000 ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα & δικαιώματα) άγγιξε τα 18 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 4,5% λόγω της γενικότερης συρρίκνωσης στον κύκλο εργασιών του πελατολογίου. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζεται μειωμένο κατά 17% στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (17,6 εκ. ευρώ) και αυξημένο κατά 8% στα δεδουλευμένα ασφάλιστρα (προ αντασφαλειών) με 20,3 εκ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι Ασφαλίσεις Περιουσίας ενισχύθηκαν κατά 13%, ενώ οι Ασφαλίσεις Μεταφορών διατήρησαν το επίπεδο παραγωγής του 2010. H οικονομική ύφεση επηρέασε κυρίως τον κλάδο Τεχνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 45% αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα. Μειωμένη παραγωγή κατά 19% εμφάνισε και ο κλάδος Αστικής Ευθύνης.

Αξιοσημείωτοι είναι οι τεχνικοί δείκτες του υποκαταστήματος:
- ο Μικτός Λειτουργικός Δείκτης (σύνολο δαπανών και ζημιών προς δεδουλευμένα ασφάλιστρα) διαμορφώθηκε στο 34,8% ως αποτέλεσμα της ορθολογικής εμπορικής πολιτικής 
- ο Δείκτης Ζημιών (πληρωθείσες και εκκρεμείς ζημίες προς δεδουλευμένα ασφάλιστρα) έκλεισε στο 19,9%, ενώ
– η χρηστή διαχείριση του λειτουργικού κόστους εκφράστηκε με την περαιτέρω μείωση του Δείκτη Κόστους (έξοδα λειτουργίας και πρόσκτησης προς δεδουλευμένα ασφάλιστρα) στο 14,9%
 
Η τοπική κεφαλαιακή επάρκεια του υποκαταστήματος ενισχύθηκε περαιτέρω σε σύγκριση με το 2010: για τεχνικές προβλέψεις 43,8 εκ. ευρώ, δεσμευμένες επενδύσεις και ελεύθερα διαθέσιμα ανήλθαν σε 84 εκ. ευρώ, με το δείκτη ρευστότητας να υπερβαίνει το 2.

Σχολιάζοντας την πορεία της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HDI-Gerling Hellas, κ. Νότης Βαγιακάκος σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις θετικές οικονομικές επιδόσεις και την ενίσχυση της κερδοφορίας μας. Η διαχρονικά συνετή στρατηγική επιλογής κινδύνων της εταιρείας λειτούργησε και το 2011 ως ασπίδα προστασίας σε ένα εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό κλίμα.

Προσαρμοζόμενοι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στρέφουμε το ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου για την επέκταση του χαρτοφυλακίου μας καθώς το υποκατάστημα έχει γεωγραφική δικαιοδοσία στις χώρες των Βαλκάνιων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) και της ΝΑ Μεσογείου (Τουρκία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και Κύπρο)».

Σημειώνεται ότι η HDI-Gerling Hellas, ως υποκατάστημα της HDI-Gerling Industrie Versicherung AG, είναι απευθείας διαβαθμισμένη με Α+/stable από την Standard & Poor’s και με A/stable από την ΑΜ Best.