Επιστολή – απάντηση της ΕΑΔΕ για τον Τειρεσία

Επιστολή απάντηση στην επιχειρηματολογία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που υποστηρίζει την καταχώρηση διαμεσολαβούντων προσώπων στην Τειρεσίας χωρίς προηγούμενη κατάθεση μήνυσης, απέστειλε η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι τα επιχειρήματα που επικαλείται η ΕΑΕΕ για την αποφυγή αυτής της υποχρέωσης είναι «μη βάσιμα, προσχηματικά και μη αληθή» και ότι η καταχώρηση στο Αρχείο μετά από προηγούμενη μήνυση, δεν ακυρώνει, ούτε μετατρέπει το χαρακτήρα του σε εργαλείο ποινικοποίησης, όπως υποστηρίζει η ΕΑΕΕ.

Αντιθέτως σύμφωνα με την ΕΑΔΕ η διαδικασία αυτή:
• Αντικειμενικοποιεί την υποβολή από το Φορέα δεδομένων για καταχώρηση στο Σύστημα
• Παρέχει ελάχιστα εχέγγυα ίσης μεταχείρισης των διαμεσολαβητών
• Εξασφαλίζει ότι οι διαμεσολαβητές δεν θα αποτελέσουν θύματα πιέσεων για καταχώρηση στον Τειρεσία άνευ αντικειμενικών κριτήριων και αποχρωσών έστω ενδείξεων όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά και
• Θέτει προ των ευθυνών τους τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν κατά αθέμιτο και παράνομο τρόπο σε βάρος των διαμεσολαβητών το Αρχείο.

Η επιστολή που έχει αποστείλει η ΕΑΔΕ είναι γραμμένη σε αυστηρό ύφος, επισημαίνοντας τις αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία της ΕΑΕΕ και δη το επιχείρημα ότι η καταγγελία μιας σύμβασης είναι μια απλή επιχειρηματική ενέργεια. Η ΕΑΔΕ υποστηρίζει ότι όταν η καταγγελία γίνεται λόγω σοβαρών αδικημάτων και δη κακουργήματος, όπως η μη απόδοση ασφαλίστρων, είναι παράδοξο να μη συνοδεύεται με την άσκηση μήνυσης, στο βαθμό που η καταγγελία από μόνη της δεν συνιστά αντικειμενικό γεγονός, όπως υποστηρίζει η ΕΑΕΕ.