Περιορίζονται οι αποζημιώσεις για τους ασφαλισμένους της Ασπίς

Σε εκκαθάριση από την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της αναμένεται να τεθεί η Ασπίς Πρόνοια μετά την αποτυχία του διαγωνισμού μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής που προκήρυξε η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία έληξε πρόσφατα, άδοξα. 

Ο ορισμός του χαρτοφυλακίου ζωής σε εκκαθάριση με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία ανάκλησης της εταιρείας, το Σεπτέμβριο του 2009 και όχι από την 1η Ιουνίου του 2012, μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού ως άδοξου, συμπιέζει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων στο επίπεδο του αποθέματος που είχε σχηματιστεί μέχρι την ημερομηνία ανάκλησης και όχι με βάση την αξία εξαγοράς που προβλέπεται στο συμβόλαιο. 

Η πρακτική αυτή σημαίνει ότι το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων θα υπολείπεται σε σχέση της αξίας εξαγοράς των συμβολαίων, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διευκολύνει τη διαδικασία, αποτρέποντας περαιτέρω καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων και δη ακινήτων του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, θεωρείται σύμφωνα με το Επόπτη εκκαθάρισης Κώστα Βλαχογιάννη,  εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένη την απουσία ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση των ακινήτων που προκαλεί η ύφεση στην οικονομία. Ενδεικτική της απροθυμίας που διαπιστώνεται είναι η αποτυχία πώλησης ακινήτων της Ασπίς ΑΕΑΖ, που επιχειρήθηκε πρόσφατα από τον Επόπτη, γεγονός που θα νομοτελειακά θα οδηγήσει την εκκαθάριση σε μια μακροχρόνια διαδικασία.

Οι ελπίδες για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, μοιραία εναποτίθενται στη ρευστοποίηση της κινητής περιουσίας της Ασπίς ΑΕΓΑ, που υπολογίζεται στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 2 εκατ. ευρώ αναμένονται από την είσπραξη τμήματος των απαιτήσεων από πρώην συνεργάτες του ομίλου, που συνολικά οφείλουν περί τα 27 εκατ. ευρώ.

Το προϊόν των άμεσα ρευστοποιήσιμων στοιχείων σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί για την αποζημίωση των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα η ικανοποίηση των 200.000 δικαιούχων να παραμένει κενό γράμμα σε σχέση πάντα με την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νόμο για κάλυψη των απαιτήσεων σε ποσοστό 70%. 

Ο βασικός κίνδυνος, με δεδομένη την αδυναμία του Δημοσίου να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου μέσω δανεισμού, παραμένει η εμπλοκή της υπόθεσης σε μια ατέρμονη διαδικασία εκκαθάρισης που θα διαρκέσει 10 ή 20 χρόνια.