Ισπανική πίεση στις αγορές

Ένα μείγμα οικονομικών ανακοινώσεων αλλά και ανησυχητικών δηλώσεων δια στόματος του υπουργού Προϋπολογισμού της Ισπανίας ανέτρεψαν την αρχικά αισιόδοξη εικόνα που επικρατούσε στις αγορές ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της G7. Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Cristobal Montoro τόνισε ότι με το τρέχον υψηλό κόστος δανεισμού η πόρτα των αγορών για τη χώρα είναι ουσιαστικά κλειστή, ενώ ζήτησε για πρώτη φορά εξωτερική βοήθεια για την ενίσχυση των τραπεζών της χώρας.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια διάσωσης, ενώ υπογραμμίζουν τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και αφορά στην απευθείας ή μη διοχέτευση πόρων από τους μηχανισμούς στήριξης στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η είδηση ανέβασε και πάλι την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου στο 6,42%.

Όπως είναι εμφανές, η προσοχή των αγορών στρέφεται αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή κρίση και την πολιτική ανταπόκρισης σε αυτήν αναμένοντας τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των G7 σήμερα το απόγευμα. Την ίδια στιγμή όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η εικόνα της Ευρωζώνης επιδεινώνεται με τον PMI να παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης το Μάιο και τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν τον Απρίλη σε μηνιαία βάση κατά 1,0% έναντι μέσων εκτιμήσεων για πτώση 0,1%. Πτώση κατέγραψαν τον Απρίλιο και οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία από άνοδο ένα μήνα νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισοτιμία EUR/USD δοκίμασε νωρίτερα το 1,2415 για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η ισοτιμία σε θετικότερο κλίμα έφτασε έως και το 1,2540.