Επιλεκτικές ακυρώσεις χτυπούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Διευρύνονται οι διαστάσεις οι οποίες φαίνεται να αφορούν στις ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα στον κλάδο Ζωής όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως δηλώνουν στο iw γνωστοί παράγοντες της αγοράς, αγγίζουν και το 50% του χαρτοφυλακίου τους.
 
Το τι πραγματικά συμβαίνει με τις ακυρώσεις συμβολαίων φαίνεται εξάλλου και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου για συγκεκριμένη κατηγορία προγραμμάτων του κλάδου Ζωής η αύξηση των ακυρώσεων πλησίασε το 250% (!) από τον Ιανουάριο του 2011.
 
Ειδικότερα, στις ασφαλίσεις Ζωής, αν και οι επιστροφές λόγω ακυρώσεων μειώθηκαν τον Ιανουάριο, στη συνέχεια αυξήθηκαν σημαντικά, με το Φεβρουάριο μάλιστα να καταγράφει τη μεγαλύτερη τιμή από τις αρχές του 2011 και το Μάρτιο την τέταρτη μεγαλύτερη τιμή.
 
Ο κλάδος με τις περισσότερες ακυρώσεις ήταν αυτός των προγραμμάτων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος το Φεβρουάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη τιμή, πολλαπλάσια του Ιανουαρίου του 2011 οπότε η Ένωση άρχισε να μετρά τις ακυρώσεις. Από τιμή 100 που είχε στις αρχές του 2011 πλησίασε το Φεβρουάριο το 350, το Μάρτιο διαμορφώθηκε κοντά στη ζώνη του 200, ενώ στο διάστημα από πέρυσι τον Ιούλιο έως και το Μάρτιο φέτος εμφάνισε μεγάλη μεταβλητότητα. Αντίθετα, τα κλασικά προγράμματα Ζωής διατήρησαν μια αυτοσυγκράτηση στις ακυρώσεις, με το δείκτη τους να μην ξεπερνά από τις αρχές του 2011 την τιμή του 135.
 
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών η υψηλότερη τιμή του πρώτου τριμήνου του 2012 καταγράφηκε τον Ιανουάριο, οπότε οι ακυρώσεις είχαν τον υψηλότερο δείκτη των τελευταίων 15 μηνών, αλλά η τάση αυτή δεν διήρκεσε και τους επόμενους δύο μήνες.
 
Οι ασφαλίσεις Αυτοκινήτων ήταν αυτές που έπληξαν γενικότερα τον κλάδο, με ακυρώσεις οι οποίες άρχισαν να λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις από τον περυσινό Νοέμβριο, καταγράφοντας τον Ιανουάριο φέτος τη μεγαλύτερη τιμή, πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι το Δεκέμβριο του 2011 εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων κατέθεσαν τις πινακίδες τους στις εφορίες, μη μπορώντας να αντέξουν τις φορολογικές ή άλλες επιβαρύνσεις των οχημάτων τους.
 
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι στον κλάδο Περιουσίας, επίσης τον Ιανουάριο, καταγράφηκε μεγάλη άνοδος των ακυρώσεων, άνοδος η οποία κλιμακώνονταν ήδη από τον Νοέμβριο του 2011. Η υψηλή τιμή των ακυρώσεων του Ιανουαρίου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μη ανανέωση συμβάσεων που παραδοσιακά λήγουν στο τέλος κάθε χρήσης.