Ασφάλιστρα αυτοκινήτου: Αυξήσεις υπό προϋποθέσεις

της Ελενας Ερμείδου

Οι νέες τεχνολογίες στο αυτοκίνητο που συνδυάζουν ακριβά εξαρτήματα με υψηλό κόστος επισκευής, ο πληθωρισμός που αύξησε το κόστος επισκευής, η αύξηση της κυκλοφορίας, το κόστος των ατυχημάτων και ο δείκτης ζημιών (loss ratio) και τα claims, καθώς και οι συνεχείς μειώσεις στα ασφάλιστρα τα τελευταία χρόνια, είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυξήσεις τις τιμές των ασφαλίστρων το 2022. Το 2023 τα τιμολόγια θα κριθούν από τον δείκτη ζημιών και τον πληθωρισμό.

Μετά από συνεχείς μειώσεις στα ασφάλιστρα, λόγω ανταγωνισμού με υφαρπαγές χαρτοφυλακίων, το 2022 έγιναν οι πρώτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, μεταξύ 4% με 12% σε σχέση με το 2021. Οι δύο κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυξήσεις ήταν η άνοδος των ατυχημάτων, λόγω της αύξηση της κυκλοφορίας, και η εκτόξευση του δείκτη του πληθωρισμού που στην Ελλάδα έφτασε το 12%. Ο πληθωρισμός έπληξε τα πάντα, και σε συνδυασμό με τα ακριβά ανταλλακτικά των οχημάτων νέας τεχνολογίας,  έστειλε στα ύψη το κόστος επισκευής στα συνεργεία αυτοκινήτου.

Οι ασφαλιστικές αναφέρει στέλεχος της αγοράς ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε αυξήσεις για να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημιές, να ελέγξουν το τεχνικό αποτέλεσμα και να μην γράψουν ζημιές στα λειτουργικά αποτελέσματα. Κάποιες ασφαλιστικές, ωστόσο κράτησαν το 2022 το ασφάλιστρο στα ίδια επίπεδα με το 2021.

Δείκτης ζημιών και πληθωρισμός

Το ύψος των τιμολογίων  στον κλάδο αυτοκινήτου αναφέρει το ίδιο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς θα καθοριστεί από τον πληθωρισμό και το που θα κυμανθεί ο δείκτης ζημιών. Αν, ο πληθωρισμός υποχωρήσει είναι πιθανόν κάποιες ασφαλιστικές να προβούν σε μικρές αυξήσεις, έως και καθόλου. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης ζημιών, αν αυξηθεί ή δεν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρίσκονταν στην διάρκεια της πανδημίας είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζονται μεταξύ 3% με 5%.

 

Ασφαλιστικές τέλος που δεν είχαν παραχωρήσει μειώσεις στα ασφάλιστρα για να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, το πιθανότερο είναι να μην προβούν σε αυξήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*