Η Ισπανία «σπρώχνει» το ευρώ σε χαμηλά 2ετίας

Το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,25 δολάρια μετά την άρνηση της ΕΚΤ να δεχτεί το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα διοχέτευε με κρατικά ομόλογα την τράπεζα, τα οποία στη συνέχεια εκείνη θα μπορούσε να ανταλλάξει με μετρητά από την ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, δεχόμενος ισχυρές πολιτικές πιέσεις, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει ένα μήνα νωρίτερα από την προγραμματισμένη αποχώρησή του.

Η Ισπανία αναμφίβολα βάλλεται από παντού αφού ήρθε και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεού της, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Egan-Jones, που υποβαθμίζει τη χώρα σε B από ΒΒ-. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από αμερικανικό οίκο από τον Απρίλη. Ως επιχείρημα πρόβαλλε τα προβλήματα του ισπανικού τραπεζικού κλάδου που θα εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να τον στηρίξει.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να εγγυηθούν παράταση ενός χρόνου στην Ισπανία για την επίτευξη του στόχου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, με την καταληκτική χρονιά πλέον να είναι το 2014 αντί του 2013, όπως σημειώνεται σε σχετικό προσχέδιο.

Στην αγορά του Forex, αρνητικές είναι οι προβλέψεις της FX Concepts Asia, η οποία αναμένει πτώση του EURUSD στο 1,1000 έως το τέλος του έτους, του EURJPY στα 90,00 γεν και του USDJPY στα 75,00 γεν εντός του καλοκαιριού και στα 83,00 γεν έως το τέλος του έτους.

Το EURUSD δοκίμασε νωρίτερα τα χαμηλά 2ετίας στο 1,2460.

Στην Ασία σήμερα, οι περισσότερες κεφαλαιαγορές σημείωσαν απώλειες μετά τη διάψευση του χθεσινού δημοσιεύματος που ήθελε την Κίνα να αναλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα η ισοτιμία AUDUSD δέχτηκε πιέσεις υποχωρώντας έως το 0,9768 με τη συνδρομή και των χειρότερων πωλήσεων λιανικής σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που διαμορφώθηκαν σε χαμηλά 11 μηνών.