Δύσβατο το 2023 για τις ασφάλειες Ζωής, ανατροπές

Ελενα Ερμείδου

Πολύ δύσκολο θα είναι το 2023 για τις ασφαλίσεις Ζωής τονίζουν στο IW ανώτατα στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Στην αιχμή του δόρατος θα βρεθούν ασφαλιστικές και ασφαλιστική διαμεσολάβηση που στο χαρτοφυλάκιο τους συγκεντρώνουν υψηλό ποσοστό επενδυτικών προϊόντων unit linked, αλλά και συνταξιοδοτικά.

Βασικός συντελεστής των αλλαγών που προδιαγράφονται στον κλάδο ζωής, το ποσοστό των εσόδων από τα ασφάλιστρα που θα υποχρεούνται οι ασφαλιστικές να περάσουν στις καταστάσεις αποθεματοποιήσης. Το γεγονός αυτό, αναφέρουν στελέχη από την ασφαλιστική αγορά στον κλάδο ζωής θα οδηγήσει σε ανατροπές  και σε συρρίκνωση ασφαλίστρων στον κλάδο.

Αποθεματοποίηση

Παραθέτοντας, ένα ‘ηχηρό παράδειγμα αναφέρουν πως, αν στα ομαδικά συνταξιοδοτικά το 99% από τα 100 ευρώ εγγραφούν στα αποθεματικά, τα χαρτοφυλάκια θα συρρικνωθούν σημαντικά, προσθέτοντας ότι η υποχώρηση θα είναι αισθητή για τις ασφαλιστικές που έχουν «πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στο χαρτοφυλάκιο σε παραγωγή». Το αποτέλεσμα αυτό θα οδηγήσει σε  αλλαγές, εν τούτοις εξηγούν ότι από λογιστικής πλευράς η διαδικασία θεωρείται σωστή, και ότι κατά αυτόν τον τρόπο η αγορά εξορθολογίζεται.

Αλλαγές στο προφίλ των unit linked συμπληρώνουν θα πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ελκυστικά, αποφεύγοντας οι ασφαλιστικές να αναμοχλεύουν τα ήδη υπάρχοντα χαρτοφυλάκια, προκειμένου να δείξουν όγκο παραγωγής.

Οι πτωχεύσεις τραπεζών δυσχεραίνουν το κλίμα 

Προσθέτουν δε, ότι οι ήδη υπάρχουσες αδυναμίες στην αγορά των ζωϊκών προϊόντων ενισχύονται από το κλίμα που επικρατεί σήμερα στις κεφαλαιαγορές μετά από την πτώχευση της SVB και της Gredit Suisse, ανεξάρτητα από τα πυροσβεστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Το ακριβό χρήμα ‘χτυπά’ τα συμβόλαια υγείας

Τέλος οι ίδιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει ο κλάδος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι το «χρήμα έχει γίνει πολύ ακριβό, ο πληθωρισμός τρέχει στην υγεία» με τα συμβόλαια υγείας να γίνονται αβάσταχτα οικονομικά. “Αν στο +10% που έχουν πάρει λόγω πληθωρισμού προστεθούν και οι αυξήσεις που μπαίνουν πάνω από την παράμετρο της ηλικίας” οι ασφαλισμένοι, συμπληρώνουν δεν θα έχουν την ικανότητα να πληρώσουν.