Ελληνική συμμετοχή στο European Creativity & Innovation Challenge

Δυο μαθήτριες από το 1ο και 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Πειραιά εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «European Creativity & Innovation Challenge» του Junior Achievement Europe, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo Da Vinci στις 22-23 Μαΐου 2012, στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Και οι δυο είχαν διακριθεί στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς, που διοργάνωσε τον Φεβρουάριο και τον Μάιο το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/JA Greece, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού φορέα στη χώρα μας, κερδίζοντας το εισιτήριο γι’ αυτή τη μοναδική εκδήλωση. 

Συνολικά συμμετείχαν 77 μαθητές επαγγελματικών λυκείων από 14 χώρες, που χωρίστηκαν σε 15 πολυεθνικές ομάδες και κλήθηκαν να απαντήσουν στο θέμα του φετινού διαγωνισμού, παρουσιάζοντας στην κριτική επιτροπή τις ιδέες τους για προϊόντα ή υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κάνουν τη διαφορά στο διεθνή στίβο, έχοντας -ως προστιθέμενη αξία- σημαντικό κοινωνικό όφελος. Οι νεαροί μαθητές είχαν 24 ώρες στη διάθεσή τους για να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους και να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες παρουσιάσεις, με την πολύτιμη συμβολή 28 business volunteers, εθελοντών-στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από πολλές χώρες, οι οποίοι τους χάρισαν την πολύτιμη εμπειρία τους. Νικήτρια αναδείχθηκε, τελικά, η ομάδα που διάλεξε να αντιμετωπίσει τις βλαβερές για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συνέπειες της γραφειοκρατίας, προτείνοντας τη δημιουργία μιας μικρής ηλεκτρονικής συσκευής, που οι πολίτες θα φοράνε σαν δακτυλίδι, θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία προσωπικά τους στοιχεία και θα ενεργοποιείται με το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη της. 

Συντονίστρια της διοργάνωσης ήταν η Caroline Jenner, CEO του Junior Achievement-Young Enterprise Europe ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιχειρηματικής κοινότητας. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν δήλωση εκπροσώπου της Επιτροπής, ο οποίος τόνισε πως «Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί δομική ανάγκη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της σωστής κατάρτισης και εκπαίδευσης της νεολαίας, πριν να είναι αργά. Αυτό είναι το εφόδιο που χρειάζεται η κοινωνία για το μέλλον».