Talanx AG: Αύξηση 274% στα λειτουργικά κέρδη

Ο Όμιλος Talanx έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2012 με σημαντικά βελτιωμένο λειτουργικό αποτέλεσμα: στους πρώτους 3 μήνες του 2012 ο Όμιλος σημείωσε λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) 546 εκ ευρώ – αύξηση 274% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου μετά από δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 174% σε 211 εκ. ευρώ. Οι κύριοι παράγοντες της βελτίωσης ήταν οι περιορισμένες μεγάλες ζημίες, η βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος καθώς και τα ιδιαίτερα βελτιωμένα έσοδα από επενδύσεις.

«Τα πήγαμε εξαιρετικά καλά σε μία δύσκολη οικονομικά χρονιά, όπως ήταν το 2011 για τον κλάδο συνολικά, καταφέρνοντας να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την απόδοσή μας το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η δυναμική αύξηση των εσόδων από ασφάλιστρα στις διεθνείς μας αγορές είναι καθαρό σημάδι ότι η στρατηγική ανάπτυξής μας είναι αποδοτική» ανέφερε σχετικά με τα αποτελέσματα ο Herbert K. Haas, Chief Executive Officer της Talanx AG.

Πέραν του ιδιαίτερα επιτυχημένου ξεκινήματος για το νέο οικονομικό έτος, ο Όμιλος Talanx σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα Ασφαλίσεων Ιδιωτών Γερμανίας. Η βασική συμφωνία με το σωματείο εργαζομένων του Ομίλου, που επιτεύχθηκε στο τέλος Απριλίου, επιτρέπει στη διοίκηση να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς τον νέο προσανατολισμό. Η αναδιοργάνωση του τομέα, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του 2016, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση που εκτιμάται στα 245 εκ ευρώ το χρόνο.

Ο τομέας Ασφαλίσεων Ζωής/Υγείας σημείωσε την ισχυρότερη ανάπτυξη σε ασφάλιστρα σε ποσοστιαίους όρους κατά το πρώτο τρίμηνο (14.3%), ακολουθούμενος από τον τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεων του οποίου ηγείται η HDI-Gerling Industrie Versicherung AG (με 12.2%) και τον τομέα Διεθνών Ασφαλίσεων Ιδιωτών (10.1%) – ανάπτυξη κυρίως από τη Λατινική Αμερική για τον τελευταίο. 

Εκτός από τη συμπαγή οργανική ανάπτυξη στις ασφαλίσεις Περιουσίας/Αστικής Ευθύνης (Property/Casualty), βασικός παράγοντας για την επιτυχή ανάπτυξη των εργασιών στις Διεθνείς Ασφαλίσεις Ιδιωτών ήταν οι νέες εταιρίες σε Αργεντινή, Ουρουγουάη και Μεξικό. Η αύξηση των εσόδων από ασφάλιστρα στις Βιομηχανικές Ασφαλίσεις αποδίδεται στην οργανική ανάπτυξη – σημαντική σε κάποιες περιοχές – καθώς και στην εξαγορά της Nassau Verzekeringen στην Ολλανδία

Οι τομείς των Βιομηχανικών Ασφαλίσεων καθώς και των Αντασφαλίσεων επωφελήθηκαν από τη σχετικά περιορισμένη καθαρή επιβάρυνση από μεγάλες ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το σημαντικά βελτιωμένο τεχνικό αποτέλεσμα επέδρασε θετικά στα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) των δύο αυτών τομέων.

Τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 15% στο πρώτο τρίμηνο σε 961 εκ. ευρώ, μεταξύ άλλων και λόγω μη πραγματοποιηθέντων έκτακτων εσόδων

Αποτελέσματα τριμήνου από τον όμιλο Talanx, εκπροσωπούμενο στη χώρα μας από το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling Industrie Versicherung AG:

- Αύξηση 8% στα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος
- Διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης στις διεθνείς ασφαλίσεις
- Δραστικά βελτιωμένο τεχνικό αποτέλεσμα (underwriting result)
- Ενισχυμένα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT)(+274%)
- Αύξηση στα Καθαρά Έσοδα του Ομίλου σε 211 εκ. ευρώ (+174%)
- Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) 14,9%
- Μεικτός Λειτουργικός Δείκτης (combined ratio) 96.4%