Η προστασία των αποταμιεύσεων ανακουφίζει διεθνώς ασφαλιστικές και τράπεζες

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Αλλάζει το σκηνικό στις αγορές ευνοώντας τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες η εμπιστοσύνη που επαναφέρει στις αποταμιεύσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ οι κινήσεις της Fed αυξάνουν ήδη τις αξίες των ομολόγων. Μαζί με το ενεργητικό των ασφαλιστικών θα ευνοηθούν και τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ήδη οι αγορές ομολόγων έχουν κάνει ράλι τις τελευταίες ημέρες προεξοφλώντας μετά τις δυσκολίες και την κατάρρευση της SVB, ότι κάτι αλλάζει που μπορεί και να ξεπερνά και τη ρευστότητα που έδωσε στα ομόλογα η Fed.

Tα πρώτα θύματα της αύξησης επιτοκίων στις αμερικανικές τράπεζες και οι φόβοι για τις μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ , ενδέχεται να προκαλέσουν νέα ανατροπή της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Να κάνουν καταρχήν μικρή στάση και να εγκαταλείψουν μετά από μικρή νέα αύξηση. Το γεγονός προεξοφλείται με διεθνές ράλι ανακούφισης στα ομόλογα και ουσιαστικά προανήγγειλε η Goldman Sachs.

Η απόδοση των αμερικανικών δεκαετών από το 4,07% που είχε φθάσει υποχώρησε στο 3,54%. Το γερμανικό δεκαετές από το υψηλό 13 ετών στο 2,76% υποχώρησε στο 2,24%. Το ελληνικό δεκαετές από το 5,08% του περασμένου Οκτωβρίου και το 4,55% την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε ήδη στο 4,25%. Της Ιταλίας υποχώρησε στο 4,19%.

Πώς έβγαλε το συμπέρασμα για στάση της Fed η Goldman; Ήδη η Fed έκανε το πρώτο βήμα την Κυριακή προς αυτή την κατεύθυνση (πριν καν παρέμβει ο πρόεδρος Μπάιντεν) και αντί να μαζεύει και να σφίγγει τη ρευστότητα, αρχίζει πάλι να δίνει ρευστό.

Η Fed δηλαδή όπως όλες οι Κεντρικές Τράπεζες δανείζει τις τράπεζες με εγγύηση ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το ποσό που δανείζει δεν είναι στο 100% της αξίας των ομολόγων (στο άρτιο) αλλά μικρότερο. Κάνει ένα «κούρεμα» στην αξία και δίνει μικρότερο ποσό.

Αυτό υποχρέωσε μία υγιή τράπεζα όπως η SVB που είχε κεφάλαια να πουλήσει βεβιασμένα στην αγορά, για να αντιμετωπίσει απαιτήσεις πελατών, ομόλογα των οποίων οι τιμές είχαν υποχωρήσει κι έτσι να γράψει ζημιά. Αυτό αλλάζει πλέον κι αν ίσχυε πριν η SVB δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Fed θα δέχεται τις εγγυήσεις ομολόγων και τίτλων για δάνεια στο 100% της ονομαστικής αξίας τους και μάλιστα σε μία περίοδο που εφαρμόζει πολιτική «σφιξίματος» της ρευστότητας. Όταν δηλαδή εφαρμόζει πολιτική με την οποία πουλάει τα ομόλογα που είχε αγοράσει για να δώσει παλαιότερα ρευστότητα και τα επιστρέφει στην αγορά.

Πρόκειται για αντιστροφή της πολιτικής της Fed ήδη και μάλιστα θα εφαρμοσθεί για ένα χρόνο. Ανάλογη πολιτική σύσφιξης πιο ήπια όμως εφαρμόζει η ΕΚΤ που «αποστειρώνει» κάνοντας επαναγορές ομολόγων μόνο όταν λήγουν ομόλογα στην περίπτωση της Ελλάδας ή και της Ιταλίας, ενώ για άλλες χώρες κάνει τις μισές επαναγορές από ομόλογα που λήγουν.

Εξαρτάται απλά από το πότε θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα αν δηλαδή συμβεί φέτος ή συμβεί του χρόνου για να δούμε την αντιστροφή της πολιτικής. Εναλλακτικά, μπορεί να μη δούμε ακόμα «σοβαρό ατύχημα» αλλά να δούμε απλά στάση και παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ένα ή δύο μήνες.

Το βασικό σενάριο είναι αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή έστω τον Μάιο από Fed- ΕΚΤ, κατά 0,25% σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μένει να επιβεβαιωθεί όμως.

Ήδη στο στόχαστρο είχαν μπει οι μικρές αμερικανικές τράπεζες και όχι ένα-δύο αλλά πολλά μικρά ατυχήματα που θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά και στρέβλωση είχε ξεκινήσει. Οι συστημικές τράπεζες έχουν περισσότερα κεφάλαια και προστατεύονται. Οι μικρές τράπεζες όχι. Άρα; Bank run.

Αυτό φαίνεται ότι αποφεύγεται τώρα.

Ειδικότερα, η First Republic Bank βλέπει τη μετοχή της στις προσυνεδριακές συναλλαγές να πραγματοποιεί διψήφιο άλμα έως και 28% έπειτα από την βουτιά ρεκόρ 62% που σημείωσε χτες, ενώ η PacWest Bancorp σημειώνει ράλι έως 40% μετά τις απώλειες 21%, όπως και η Western Alliance Bancorp που ενισχύεται κατά 22% μετά το -47%.

Μαζί τους ανοδικά αντιδρούν και μεγαλύτερες τράπεζες όπως η Bank of America που κινείται στο +3,2% έπειτα από το -5,8% στη χτεσινή συνεδρίαση και η Citigroup με +2% έπειτα από το -7,45%. Παρομοίως, οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και JP Morgan ενισχύονται όλες περισσότερο από 1% μετά από πτώσεις 2%- 3,7% χθες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*