Κίνα και Ευρώπη προβληματίζουν τις αγορές

Ηρεμία επικράτησε κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών με τις περισσότερες ισοτιμίες να σταθεροποιούνται στα χθεσινά επίπεδα μετά τις ρευστοποιήσεις της Τετάρτης. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού στην Ιαπωνία με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις στο 0,2% (έναντι εκτίμησης για 0,1%). Αν και το ποσοστό αυτό βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα του στόχου του 1% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αποτελεί μικρό βήμα απομάκρυνσης της χώρας από τον αποπληθωρισμό.

Το ευρώ βρέθηκε να διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το χθεσινό του κλείσιμο έναντι του δολαρίου στο 1,2535 αν και σταθεροποιείται γύρω από αυτά τα επίπεδα. Η πρώτη αντίσταση για την ισοτιμία εντοπίζεται γύρω στο 1,2590,ενώ το ζεύγος αναμένεται να βρει στήριξη στο 1,2485. Short covering ενθάρρυνε η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Monti ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την ιδέα του ευρωομολόγου και ότι το πιθανότερο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στην Κίνα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε το ετήσιο report τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή νομισματική πολιτική, επαναδιατυπώνοντας ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει υπό πίεση.

Ελβετικό φράγκο: Η χθεσινή πτώση του αποτελεί «δάκτυλο» της SNB;

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής συναλλάγματος του DailyFX, John Kicklighter, η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη του τελευταίου 24ώρου ήταν η απρόσμενη πτώση του ελβετικού φράγκου. Δεν αποτελεί εντύπωση ότι η πρώτη σκέψη για το ράλι 60 pips στην ισοτιμία EURCHF (10 φορές τη μέση ημερήσια μεταβολή των τελευταίων 20 ημερών) ήταν ότι επρόκειτο για παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας. Ωστόσο, αναλύοντας την κίνηση, καταλήγουμε ότι δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση. Περισσότερο φάνηκε σαν κλείσιμο μεγάλων θέσεων short σε ήσυχες κατά τα άλλα συνθήκες αγοράς.