Η εκκολαπτική μηχανή του συστήματος λύσεων…

Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα, που «γλιστρούν» ολοένα και περισσότερο στο χάος της στασιμότητας νιώθουν ότι το μη παρέκει είναι κοντά. 

Και είναι γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου στην οικονομία. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δει πολύ σοβαρά το θέμα της ανεργίας, της επιβίωσης των επιχειρήσεων, της επιβίωσης των νοικοκυριών, της λειτουργίας του κράτους, και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση λαθών που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα διαφορετικά του παρελθόντος τα οποία  θα δώσουν πραγματικές λύσεις και δε θα προσφέρουν απλώς αισιοδοξία προοπτικής.

Μείζον θέμα είναι τα έσοδα. Δεν υπάρχουν εισπράξεις. Ωστόσο πέραν της διαπίστωσης θα πρέπει να γίνουν και κινήσεις. Η φοροδιαφυγή απλώνεται παντού και δεν μαζεύεται. Το λαθρεμπόριο συνεχίζει απρόσκοπτα τις διαδρομές του. Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόστηκαν λένε οι αρμόδιοι. 

Μεγάλο θέμα είναι επίσης και η επενδύσεις ξένες και ελληνικές. Η «άνοιξη» που πρόσφατα ακόμα κάποιοι επαγγέλονταν δεν ήλθε. Ούτε επιχειρήσεις ιδρύονται σε μία ημέρα ούτε φιλικό επενδυτικό περιβάλλον δημιουργήθηκε. Κανείς δεν τοποθετεί τα χρήματά του στη χώρα. Αντίθετα ακόμα και οι μικροκαταθέτες φεύγουν για ξένες αγορές για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους. Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόστηκαν επαναλαμβάνουν οι έχοντες την εξουσία.

Ανοικτό ζήτημα είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις έκλειναν στο παρελθόν με άλλους ρυθμούς και σε άλλα μεγέθη. Σήμερα κλείνουν ακόμα και οι μικρότερες και μένουν στο δρόμο και οι αυτοαπασχολούμενοι. Και όμως λύσεις υπάρχουν και για την αγορά και για την ανάπτυξη, έλεγαν και σε αυτή την περίπτωση οι κρατικοί εκπρόσωποι.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία της αναπαραγωγής η ελληνική κοινωνία εκπαιδεύτηκε στην παροχολογία και άκουγε για λύσεις που δεν έλυσαν τίποτε. Και όλα θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό αν δεν σταματήσει να λειτουργεί η ίδια εκκολαπτική μηχανή….