Σε ομόλογα εξωτερικού επενδύουν οι ασφαλιστικές

Τη στροφή σε ομόλογα ξένων χωρών, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τη σύνθεση των επενδύσεων του 2011, που ανεβάζουν τη συμμετοχή των ξένων τίτλων στο 14% του ενεργητικού του ασφαλιστικού κλάδου, το ύψος του οποίου ανήλθε την προηγούμενη χρονιά στα 13,7 δις ευρώ. 

Αντίθετα η συμμετοχή των ελληνικών τίτλων περιορίζεται πλέον στο 7,7% – με βάση την αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές – ενώ στο 5,5% ανέρχονται οι επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και στο 8% λοιποί ομολογιακοί τίτλοι, όπως τα εταιρικά ομόλογα.

Συνολικά το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπεύει το 35% των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική κατηγορία. Αμέσως μετά ακολουθούν οι προθεσμιακές καταθέσεις, που αντιπροσωπεύουν το 14% των επενδύσεων, τα αμοιβαία κεφάλαια που συμμετέχουν με ποσοστό 5,8%, ενώ μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης είναι και οι επενδύσεις σε μετοχές, που έχουν περιοριστεί μόλις στο 0,6%. 

Τα ακίνητα συμμετέχουν με ποσοστό 6,4% στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ενώ σε ότι αφορά τις επενδύσεις για λογαριασμό των ασφαλισμένων, δηλαδή μέσω των προϊόντων unit linked, ανέρχονται στο 14,5% του ενεργητικού του ασφαλιστικού κλάδου, το ύψος των οποίου ανήλθε στο τέλος του 2011 στα 13,7 δισ. ευρώ. Σημαντική είναι επίσης η έκθεση του κλάδου σε απαιτήσεις από χρεώστες, που διαμορφώνεται στο 15% του συνολικού ενεργητικού του ασφαλιστικού κλάδου και συνιστά κυρίως οφειλές του δικτύου από ασφάλιστρα.

Μετά τη σταδιακή αποχώρηση από τα ελληνικά ομόλογα ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες, περιορίζουν σταδιακά και την έκθεσή τους σε ελληνικές προθεσμιακές καταθέσεις. Παρά το γεγονός ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, απολαμβάνουν υψηλές αποδόσεις ακόμη και της τάξης του 7%, τόσο ο φόβος της δραχμής όσο και οι αυστηροί κανόνες που επιβάλλει το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II, λειτουργούν αποτρεπτικά, στρέφοντας μεγάλο μέρος των επενδύσεων του ασφαλιστικού κλάδου στις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε περιβάλλον Solvency ΙΙ θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το είδος των επενδύσεων που διατηρεί ο ασφαλιστικός κλάδος, αλλά και η βαθμολογία των τραπεζών στις οποίες τηρούν τις καταθέσεις τους, απομειώνοντας την αξία τους όταν η βαθμολογία δεν είναι υψηλή και οδηγώντας σε αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια. Η ανησυχία των ασφαλιστικών εταιρειών έχει ενταθεί μετά τις ζημιές που κατέγραψαν από την πτώση των τιμών των ελληνικών κρατικών τίτλων και τη συμμετοχή τους στο PSI, οι οποίες ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθούν έως το 2013.