Η κάλυψη περιβαλλοντικής ευθύνης αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων

του Μιχάλη Ιωαννίδη, underwriting manager, Liabilities Profit Center στην Chartis

Η κάλυψη περιβαλλοντικής ευθύνης αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Συχνά επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση πως πρόκειται για ένα θέμα που αγγίζει μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες. Ωστόσο, ακόμη και εμπορικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία ή χρηματοοικονομικοί οργανισμοί μπορεί να βρεθούν υπαίτιοι για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, γιατί διαχειρίζονται ή αποβάλλουν απόβλητα οποιασδήποτε μορφής, όπως για παράδειγμα τα υλικά καθαρισμού.

Η Κοινοτική Οδηγία περί περιβαλλοντικής ευθύνης 2004/35/ΕΚ (Προεδρικό Διάταγμα 148/2009) είναι και η τελευταία νομοθετική πράξη για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Με ημερομηνία αρχικής ενσωμάτωσης 30 Απριλίου 2007, η Οδηγία αποσκοπεί σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο στόχο την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Πέραν του καθαρισμού του εδάφους και των υδάτων, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί είναι πλέον υπεύθυνοι και για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, που περιλαμβάνει το κόστος για την επαναφορά των φυσικών οικότοπων και των προστατευόμενων ειδών στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν τη ρύπανση.

Επιπλέον, η Κοινοτική Οδηγία καθορίζει ποιος έχει την ευθύνη, ενώ διευρύνει το πλαίσιο των ευθυνών τους έναντι των περιβαλλοντικών κινδύνων. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έχει πουλήσει μέρος των εγκαταστάσεών της σε μια άλλη επιχείρηση, μπορεί να ευθύνεται για ζημία ρύπανσης χρόνια μετά την πώληση των εγκαταστάσεών της. Αντίστοιχα, μια βιομηχανία μπορεί να βρεθεί υπεύθυνη για ρύπανση σε προηγούμενη εγκατάστασή της. Η Οδηγία καθιστά εύκολη την αναζήτηση υπευθύνου, ακόμη και αν στη ρύπανση εμπλέκονται πολλές επιχειρήσεις.

Παραδοσιακά, τα περιστατικά ρύπανσης καλύπτονταν μέσω των ασφαλιστηρίων συμβολαίων γενικής αστικής ευθύνης. Ενώ οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν αλλάξει, το πλαίσιο κάλυψης των συγκεκριμένων ασφαλιστηρίων δεν έχει προσαρμοστεί αντίστοιχα στις αλλαγές αυτές, ώστε να καλύπτει και τη σταδιακή ρύπανση, αλλά και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Το νέο EnviroPro της Chartis ενσωματώνει σε ένα ενιαίο συμβόλαιο τις καλύψεις για αστική και περιβαλλοντική ευθύνη και συγκεκριμένα τα εξής:

• Αποκατάσταση ή επαναφορά της βιοποικιλότητας
• Έξοδα υπεράσπισης για τη διερεύνηση, τη διευθέτηση και το διακανονισμό καλυπτόμενων απαιτήσεων
• Δαπάνες πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων από συνθήκες ρύπανσης ή περιβαλλοντικής ζημίας
• Ζημία προκαλούμενη από αιφνίδιο ή σταδιακό περιστατικό ρύπανσης
• Κόστος καθαρισμού εγκαταστάσεων (ιδίων ή τρίτων)
• Σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες που προκαλούνται από συνθήκες ρύπανσης
• Προαιρετική κάλυψη για έξοδα διακοπής εργασιών λόγω συνθηκών ρύπανσης, περιβαλλοντική ζημία που σχετίζεται με μεταφορά προϊόντων/αποβλήτων, αλλά και κατασκευαστικά έργα.