Απαραίτητη η ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης για τις επιχειρήσεις

του Χρήστου Χασιώτη, manager του κλάδου αναπτυσσόμενων αγορών και αστικής ευθύνης της Chartis

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι το ασφαλιστικό προϊόν που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που κάθε επιχείρηση έχει απέναντι σε όλους όσους εμπλέκονται ή επηρεάζονται από τη λειτουργία της, δηλαδή τους μετόχους, πελάτες, εργαζομένους και εν γένει κάθε τρίτο πρόσωπο. Από ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, μέχρι μια παραγωγική μονάδα ή μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών, όλοι υπέχουν ευθύνη βάσει του Αστικού Κώδικα για ζημίες προσώπων (οικονομικές, σωματικές, περιουσιακές) που απορρέουν από την εν γένει δραστηριότητα της επιχείρησης, τα προϊόντα της, τις υπηρεσίες της, τις εγκαταστάσεις της, τη διαφημιστική της επικοινωνία, καθώς και την ιδιότητα του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους.

Στην Chartis διαθέτουμε μια πληθώρα προγραμμάτων για την κάλυψη ευθυνών, όπως:

Smart Business Solutions – προτιμολογημένα προγράμματα για την κάλυψη της γενικής αστικής ευθύνης και της εργοδοτικής ευθύνης, δηλαδή των βασικών μορφών αστικής ευθύνης, που απευθύνονται σε εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκευαστικά έργα.

Smart Business Solutions – πολυασφαλιστήρια που απευθύνονται σε περισσότερα από 400 επαγγέλματα/είδη επιχειρήσεων, όπου εκτός από τη γενική και εργοδοτική ευθύνη, το συμβόλαιο προβλέπει την κάλυψη της αστικής ευθύνης προϊόντος και της αστικής ευθύνης διεύθυνσης και στελεχών. Επιπλέον, το συμβόλαιο παρέχει και κάλυψη κατά παντός κινδύνου για τα περιουσιακά στοιχεία, την ασφάλιση των χρημάτων που εισπράττει και μεταφέρει, τη διακοπή εργασιών, συμπληρωματικά έξοδα, καθώς και το προσωπικό ατύχημα του επιχειρηματία και των εργαζόμενων. 

Commercial General Liability – για την κάλυψη της γενικής αστικής ευθύνης, της εργοδοτικής ευθύνης, της ευθύνης προϊόντος και της ευθύνης προσβολής προσωπικότητας και βλάβης από διαφήμιση, που απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες). 

EnviroPro – για την κάλυψη της ευθύνης έναντι του περιβάλλοντος, που απευθύνεται σε βιομηχανίες, διαχείριση αποβλήτων, κατασκευαστικές εταιρείες, κ.ά.

ManagementGuard – για την κάλυψη της ευθύνης των στελεχών διοίκησης έναντι αξιώσεων που εγείρονται από εργαζόμενους, καταναλωτές, συνεργάτες, προμηθευτές, ανταγωνιστές και άλλα συναλλασσόμενα μέρη της επιχείρησης.

Professional Indemnity – για την κάλυψη της ευθύνης από λάθος ή παράλειψη στην παροχή υπηρεσιών, που απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, δικηγόρους, λογιστές, εταιρείες τεχνολογίας, επικοινωνίας και πολυμέσων, τουριστικά γραφεία, κ.ά.

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση, τόσο στη συχνότητα διεκδίκησης απαιτήσεων όσο και στα ποσά των αξιώσεων, καθιστά την ασφάλιση αστικής ευθύνης απαραίτητη για κάθε επιχείρηση και η Chartis, με τη διεθνή τεχνογνωσία της και την έμφαση στην καινοτομία, θα συνεχίσει να παρέχει νέες, και προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες, ασφαλιστικές λύσεις.