Ο νομικός της διεθνούς ασφάλισης

Γιώργος Τζανής
Πρόεδρος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Σχεδόν ταυτισμένος με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, του οποίου είναι πρόεδρος από το 2005, ο κ. Γιώργος Τζανής έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στην εξέλιξή της, χωρίς όμως ποτέ να έχει δουλέψει ως ασφαλιστής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε σε ασφαλιστική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του, ο Σάββας Τζανής, ήταν από τους πρωτοπόρους του κλάδου και είχε την αντιπροσώπευση ξένων ασφαλιστικών εταιρειών για πολλά χρόνια, ενώ από τις αρχές του 1970 δημιούργησε την ασφαλιστική εταιρεία Imperial.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γιώργος μεγάλωσε σε ασφαλιστικό περιβάλλον το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επαγγελματικές του επιλογές, οι οποίες ήταν ξεκαθαρισμένες από νωρίς. Δηλαδή, όπως ο ίδιος αναφέρει, είχε καταλάβει από μικρός ότι ήθελε να γίνει δικηγόρος. Αυτό και έγινε τελικά, καθώς τελειώνοντας το σχολείο πέρασε στη Νομική Αθηνών.

Οι επιρροές όμως που δεχόταν από το οικογενειακό περιβάλλον ήταν έντονες και αυτό αποδείχθηκε από τη συνέχεια, καθώς πήγε στο Λονδίνο και εντρύφησε στα ασφαλιστικά, δουλεύοντας στον Broker Alexander Howden, ενώ παρακολούθησε πρόγραμμα εκπαίδευσης και στο CII, εστιάζοντας στον κλάδο των μεταφορών και της αντασφάλισης.

 Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, το 1977, εισήλθε και στην οικογενειακή ασφαλιστική επιχείρηση Imperial, η οποία δραστηριοποιούνταν στις γενικές ασφάλειες. Ταυτόχρονα άσκησε μαχόμενη δικηγορία, με εξειδίκευση στα διεθνή τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2000.

Τότε ήταν που, και λόγω απώλειας του πατέρα του, οδηγήθηκε στο να αναλάβει την εταιρεία και να την «τρέξει» στην αγορά.
Βέβαια, οι νομικές του γνώσεις, η εμπειρία του, καθώς και η αγάπη του για τον τομέα των διεθνών ζημιών αποτελούσαν πάντοτε τα διακριτικά στοιχεία του Γιώργου. Έτσι ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με αυτά ως δικηγόρος, αλλά και ως μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης.

Βέβαια, του άρεσε και η ενασχόληση με τα «κοινά» του κλάδου, γι’ αυτό και εξελέγη για πρώτη φορά μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το 1989, όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2005, ώσπου ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει, για να δώσει το περιθώριο και σε νεώτερους να ασχοληθούν με το συλλογικό όργανο της αγοράς.

Κατά τα χρόνια της συμμετοχής του στις εργασίες της Ένωσης διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων & Πληροφορικής και συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές ως μέλος. Σε αυτόν αποδίδεται η εισαγωγή – στην ελληνική πραγματικότητα – του Συστήματος Φιλικού Διακανονισμού το 1996, όταν μίλησε για πρώτη φορά για το θεσμό αυτό που ήταν ήδη ανεπτυγμένος σε άλλες αγορές, ενώ σήμερα παρουσιάζει μεγάλη εξέλιξη και στην Ελλάδα.

Βέβαια ο κ. Τζανής είχε πάντα μια στενή σχέση με τα θέματα της «διεθνούς ασφάλισης». Άλλωστε, από το 1985 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, ώσπου το 2005 έγινε και παραμένει ακόμη πρόεδρος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης. Σημαντική διάκρισή του είναι η εκλογή του τον Ιούνιο του 2008 στη Διοικούσα Επιτροπή του Συμβουλίου των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης στις Βρυξέλλες, η οποία διοικεί, ελέγχει και συντονίζει ολόκληρο το Σύστημα Διεθνούς Ασφάλισης.

 Σταθμός στη ζωή του ήταν η περίοδος όπου αποφάσισε να δώσει τέλος στη μέχρι τότε πρωτασφαλιστική δραστηριότητα της Imperial, γεγονός που πραγματοποιήθηκε την 31 Δεκεμβρίου του 2008, όταν η εταιρεία άλλαξε σκοπό. Δεν ήθελε – αναφέρει σήμερα απολογιστικά ο Γιώργος – να συνεχίσει το «παιχνίδι» του ρίσκου που εμπεριείχε η λειτουργία της ασφαλιστικής.

Βέβαια η απόφαση αυτή ήταν μια καθαρά εμπορική επιλογή, δεδομένου του ότι τότε ο κ. Τζανής έκανε μια καλή συμφωνία με τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο της Imperial μεταβιβάστηκε στην Demco Insurance. Η εξέλιξη αυτή, που σαφώς για τον κ. Τζανή είχε μια βαριά συναισθηματική παράμετρο της προσωπικής οικογενειακής του ιστορίας, ήταν ταυτόχρονα και η αρχή για άλλα πράγματα και καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, από τότε είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Demco και παράλληλα και νομικός σύμβουλός της. Ωστόσο διατηρεί και μια σημαντική δραστηριότητα με την Imperial Claims Services, εταιρεία διακανονισμού διεθνών τροχαίων ατυχημάτων, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια, με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια. Το 2009 δημιούργησε την εταιρεία Imperial Claims Services Albania στη γειτονική Αλβανία, η οποία ασχολείται επίσης επιτυχημένα με τη διαχείριση διεθνών ζημιών.

Ο κ. Τζανής έχει ήδη από το έτος 2002 την αντιπροσωπεία της μεγάλης διεθνούς εταιρείας διακανονισμού ζημιών Dekra για τα Βαλκάνια, τη Μάλτα και την Κύπρο, καθώς και μιας άλλης εταιρείας συναφούς δραστηριότητας, της Intereurope, για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου είναι σημαντική και αναπτύσσεται δυναμικά, καθώς το πελατολόγιό του διευρύνεται από συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες. Βέβαια όλα αυτά τού προσφέρουν την ικανοποίηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που είναι το μεράκι για τη διεθνή ασφάλιση και την εξέλιξή της σε επίπεδο επιστήμης, αλλά και πρακτικής εφαρμογής. Έχει γράψει δύο σχετικά με το θέμα βιβλία, ενώ συνεχίζει και παραθέτει ομιλίες, αλλά και εκπαίδευση σε φορείς άλλων χωρών που θέλουν να μάθουν για τη διεθνή ασφάλιση.

Πάντως, ο κ. Τζανής, μέσα από όλη αυτή τη συνοπτικά αναφερόμενη διαδρομή, στην ερώτηση «τι επαγγέλλεσθε» απαντά: «είμαι δικηγόρος εδώ και 34 χρόνια».