Τα νέα προϊόντα ζωής, σύνταξης και υγείας

Για τα «Νέα προϊόντα κλάδου ζωής, σύνταξης και υγείας» συζήτησαν στην Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στη Λάρισα στις 19 Απριλίου οι κ.κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, διευθύνων σύμβουλος της Κ-2 Μεσίτες Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Κούτσικος, διευθυντής του υποκαταστήματος Λάρισας της International Life, Σωτήρης Ντούμας, προϊστάμενος πωλήσεων και marketing του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και Γιώργος Φουφόπουλος, επιθεωρητής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο κ. Φουφόπουλος είπε ότι «Τα ελληνικά συνταξιοδοτικά προγράμματα έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο αφορά τα πολύ χαμηλά ασφάλιστρα και το δεύτερο πλεονέκτημα αφορά τις υψηλότερες εγγυήσεις αποδόσεων σε σχέση με την Ε.Ε. Βάσει των δύο παραπάνω χαρακτηριστικών, ο Έλληνας καταναλωτής έχει μεγαλύτερο όφελος να ασφαλιστεί για σύνταξη σε σχέση με το μέσο Ευρωπαίο καταναλωτή. Δεδομένων των μειώσεων που θα υποστούν οι συντάξεις, προβλέπεται ότι εντός των επόμενων ετών (από το 2015-2020) η ιδιωτική σύνταξη θα λειτουργεί συμπληρωματικά κατά 50% της κύριας κρατικής σύνταξης. Μάλιστα, σήμερα ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα της επιλογής αν επιθυμεί να πάρει να χρήματα που έχει καταβάλει στην ασφαλιστική εταιρεία, είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαία βάση είτε και τα δύο.

Ο κ. Κεχαγιάογλου μίλησε για το ζήτημα της απώλειας εμπιστοσύνης και πώς το βιώνει η ασφαλιστική αγορά λόγω των υποθέσεων της ΑΣΠΙΣ και της Commercial Value. Συγκεκριμένα, σήμερα, η ασφαλιστική βιομηχανία είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου. Παράγει 4,4 τρισ. δολ., δηλαδή το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ και καταβάλλει αποζημιώσεις 3,6 τρισ. δολ. το χρόνο, που σημαίνει ότι συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα όλων των πολιτισμένων χωρών του κόσμου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς και θα πρέπει στην Ελλάδα να εκδηλώνεται αυτή η εξωστρέφεια της ασφαλιστικής αγοράς. 

O κ. Κεχαγιάογλου επίσης τόνισε ότι στην Ελλάδα η ασφαλιστική αγορά στηρίζεται κυρίως από τις ασφάλειες των αυτοκινήτων και τα υπόλοιπα αποτελούν «υποπροϊόντα», ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα, δηλαδή, αντί ο Έλληνας καταναλωτής να ασχοληθεί με την ασφάλιση της ζωής του, ασχολείται με την ασφάλιση του αυτοκινήτου του. Αυτό πρέπει, λοιπόν να αλλάξει.

Ο κ. Ντούμας αναφέρθηκε στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, που αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο καταβάλλει το κράτος σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα για τη νοσοκομειακή περίθαλψη του ασθενούς. Η νέα αυτή καινοτομία συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τον καταναλωτή-ασθενή, ιδιαίτερα γι’ αυτόν που νοσηλεύεται σε ιδιωτικά ιδρύματα. 

Ο κ. Κεχαγιάογλου συμπλήρωσε ότι «ο διαμεσολαβητής πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό πώλησης (ξεφεύγοντας από τη μεμονωμένη πώληση ασφάλιστρων για αυτοκίνητα) και να προωθήσει σήμερα προϊόντα που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή, όπως αυτά της υγείας και της σύνταξης. Τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτων δεν αποτελούν αντικείμενο επιχειρηματικής έμπνευσης. Επειδή τα προγράμματα για το αυτοκίνητο παρέχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον ασφαλιστή, γι’ αυτό το λόγο ο ασφαλιστής έχει εστιάσει σε αυτήν την πώληση. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε και να προωθήσουμε τα προϊόντα που ολοκληρώνουν το παζλ των ασφαλιστικών αναγκών του πελάτη, ο οποίος σήμερα μένει χωρίς κρατική μέριμνα σε ό,τι αφορά τη σύνταξή του και την περίθαλψή του». 

Ο κ. Κούτσικος, διευθυντής του υποκαταστήματος Λάρισας της International Life, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υγείας: «Παλαιότερα υπήρχαν – και υπάρχουν – προγράμματα υγείας που κάλυπταν απεριόριστα Α’ θέση. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τον πελάτη είναι να γιατρευτεί και όχι να έχει παροχές Α’ θέσης. Αυτά τα προγράμματα, με την πάροδο του χρόνου, ήταν ακριβότερα και είναι τα μόνα προγράμματα υγείας που αναπροσαρμόζονται με την ηλικία του πελάτη. Στη συνέχεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες ερεύνησαν το θέμα και έβγαλαν προγράμματα πιο προσιτά, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κρατικές παροχές υγείας και εξασφαλίζουν κατά 100% τις ανάγκες του πελάτη. Άρα σήμερα υπάρχει για τον κάθε καταναλωτή το κατάλληλο συμβόλαιο, το οποίο είναι μεν προσιτό και προσφέρει ουσιαστική νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη. 

Τέλος, ο κ. Ντούμας έκανε αναφορά στη σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα, όπως χαρακτήρισε το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια επένδυση 80 εκατ. ευρώ, η οποία προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ασθενείς. 

Tα video του πρώτου μπορείτε να δείτε εδώ: α’ μέρος και β’ μέρος