Η.Π.Α: Επιρρεπείς… στα sms οι νεαροί οδηγοί

Οι περισσότεροι νεαροί Αμερικανοί οδηγοί συμφωνούν ότι είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούν το κινητό την ώρα που οδηγούν. Ωστόσο το 1/3 περίπου των νέων στην Αμερική δηλώνει σύμφωνα με έρευνα  της Consumer Reports, ότι στέλνει sms όταν οδηγεί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οκτώ στους δέκα οδηγούς γνωρίζουν τους κινδύνους της χρήσης του κινητού. Παρόλα αυτά περίπου το 29% των οδηγών από 16 έως 21 ετών δηλώνουν ότι μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν στείλει sms από το κινητό τους ενώ οδηγούν. Επίσης το 47%  αναφέρει ότι έχει προβεί σε τηλεφωνική κλήση χωρίς ακουστικά ή άλλες συσκευή hands-free.
 
Σημαντικό θεωρείται ότι το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει δει ένα ή και τους δύο γονείς να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο χωρίς συσκευή hands-free.

Ενθαρρυντικά είναι ωστόσο τα αποτελέσματα καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πέρυσι καταγράφηκαν οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία στις ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία των τελευταίων έξι δεκαετιών. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμη μικρότερο αν πολλοί οδηγοί δε χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους δήλωσε η Rebecca Lindland, επικεφαλής της έρευνας για την IHS Inc.

Το αμερικανικό National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), δήλωσε ότι το 2010, 3.092 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα όπου βασική αιτία ήταν η απόσπαση της προσοχής. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 9,4% του συνόλου των θανάτων από τροχαία.

Σύμφωνα με έρευνα του NHTSA οι νεότεροι οδηγοί (18 – 20 ετών) κάνουν σε μεγάλο βαθμό χρήση του κινητού τους και είναι τρεις φορές πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα που οφείλονται στην έλλειψη προσοχής από ότι οι οδηγοί άνω των 25 ετών.  

Τριάντα επτά από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει εντελώς τη χρήση του πληκτρολογίου – γραπτών μηνυμάτων – σε κινητά τηλέφωνα κατά την οδήγηση και 10 πολιτείες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των φορητών τηλεφώνων.

Οι πολιτείες που έχουν απαγορεύσει τις τηλεφωνικές κλήσεις κατά την οδήγηση – χωρίς τη χρήση συσκευής hands-free είναι οι Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσιγκτον, Νεβάδα, Δυτική Βιρτζίνια, Νιου Τζέρσεϋ, Maryland, Delaware, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ.