Καταφθάνουν τα λιτά και φθηνά ασφαλιστικά προϊόντα…

Όλο και περισσότερα στελέχη της αγοράς αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι τα ασφάλιστρα σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων θα πρέπει να μειωθούν. Και θεωρούν ότι αυτό θα είναι ένα καλό κίνητρο για να έλθουν νέοι πελάτες. 

Βέβαια, είναι παράδοξο ότι ακόμα και στο πολύ κοντινό παρελθόν οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα μιλούν για «χαμήλωμα των τιμών» υποστήριζαν ότι οι εταιρείες τιμολογούν σε επίπεδα επιβίωσης, ότι το φθηνό ασφάλιστρο ρίχνει το επίπεδο των καλύψεων και άλλα τέτοια τα οποία είχαν ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: για πολλά χρόνια οι ασφαλιστικές να «υπηρετούν» μια ανοδική τιμολογιακή πολιτική φορτωμένη με υπερκαλύψεις που μπορεί να ήταν αιτιολογημένη –για άλλες εποχές- σε κάποιο βαθμό,  αλλά μοιάζει αναιτιολόγητη σήμερα. 

Σήμερα όμως , η μεταστροφή των στελεχών, ούτε τους προσβάλει ούτε δημιουργεί εντυπώσεις περί αστάθειας απόψεων. Αντίθετα δείχνουν ότι κατανοούν, και το δηλώνουν στο IW πως η πτώση των ασφαλίστρων είναι αναγκαιότητα για τις εταιρείες προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση που υφίστανται και καταγράφεται ως απώλεια -διψήφια- στην παραγωγή τους. Αναγνωρίζουν δηλαδή πως η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να γίνει εργαλείο αιχμής για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών. Καταλήγοντας, είναι σαφές, ότι χρειάζεται χωρίς δισταγμό, και από το σύνολο της αγοράς χωρίς συνεννόηση αλλά από λειτουργία του ανταγωνισμού, να δημιουργηθεί ένα «κύμα» πτώσης τιμών στα ασφάλιστρα το οποίο θα γίνει αισθητό στους καταναλωτές ώστε αφενός να σταματήσει ο κατήφορος των ακυρώσεων, να ανακοπούν οι εξαγορές και κυρίως να αγοραστούν νέα συμβόλαια και αφετέρου να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της ασφάλισης. Τα λιτά προϊόντα, με τις ουσιαστικές καλύψεις και την καλή τιμή θα δώσουν μια ευνοϊκή λύση στην δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσουν οι εταιρείες καθώς χάνονται οι παλιοί πελάτες και δεν αποκτώνται νέοι σε μια περίοδο όπου τρέχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με την  λειτουργία των εταιρειών όπως το psi, οι εποπτικές απαιτήσεις, το solvency και άλλα πολλά. 

Τέλος λοιπόν στα αδιέξοδα. Και όσοι κάποτε έλεγαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο.., σήμερα λένε ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν…..