Επιφυλακτική άνοδος για το ευρώ εν αναμονή των εξελίξεων στην Ελλάδα

Η απροσδόκητη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο «γλίτωσε» την οικονομία της Ευρωζώνης από το να περιέλθει σε ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2012 με το ΑΕΠ να είναι στάσιμο στο 0,0%. Παρ’ όλα αυτά, οι χώρες της περιφέρειας γνωρίζουν σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας τους. Το ΑΕΠ της Ιταλίας το ίδιο χρονικό διάστημα συρρικνώθηκε στο -0,8%, της Πορτογαλίας στο -0,1% (αν και καλύτερο των εκτιμήσεων), ενώ εκτός της περιφέρειας και η Ολλανδία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται 0,2%.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ZEW το Μάιο στη Γερμανία υποχώρησε κάτω από τις εκτιμήσεις στις 10,8 μονάδες από τις 23,4 μονάδες τον Απρίλιο, με το ινστιτούτο να «ενοχοποιεί» τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα και τη συνοδευόμενη αβεβαιότητα, ενώ σε σχέση με το ευρώ εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το ενιαίο νόμισμα αντέδρασε σήμερα θετικά στο γερμανικό ΑΕΠ που ανακοινώθηκε το πρωί στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση από το -0,2% και τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,1%. Παρ’ όλα αυτά η ανοδική αντίδραση δεν έχει δυναμική με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα με πιθανότερο την τελευταία πράξη να παίζεται σήμερα κατά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Το ευρώ χθες υποχώρησε σε χαμηλά 4 μηνών έναντι του δολαρίου εν μέσω δημόσιων δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η ισοτιμία EURUSD σήμερα προσέγγισε το 1,2870 αν και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας διαπραγματεύεται στην περιοχή του 1,2850.

Η στερλίνα κινείται πτωτικά μετά και την ανακοίνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στη Βρετανία που διαμορφώθηκε το Μάρτιο στα 8,56 δισ. στερλίνες έναντι εκτιμήσεων για -8,40 δισ. στερλίνες. Η ισοτιμία GBPUSD διαπραγματεύεται κάτω από το 1,6100.