Οι προτάσεις της ΕΑΔΕ για τον ασφαλιστικό Τειρεσία

Τη διαφωνία της στο συνολικό σχεδιασμό του αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων, έτσι όπως αυτό προτείνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα εκφράσει η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), στη συνάντηση της σήμερα με την αρμόδια εποπτική αρχή. 

Σύμφωνα με την άποψη της ΕΑΔΕ η δημιουργία της βάσης δεδομένων της Τειρεσίας έτσι όπως σχεδιαστεί από την ΤτΕ, δημιουργεί το περιθώριο για κακόβουλη χρήση, που θα αποβεί μοιραία για την επαγγελματική πορεία του κλάδου, αποφέροντας αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται η βάση δεδομένων της Τειρεσίας δεν διασφαλίζει την αντικειμενική πληροφόρησή της, στο βαθμό που ο φορέας που θα παρέχει την αποκλειστική πληροφόρηση, θα είναι μονομερώς οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζονται και για το κατά πόσο τεκμηριώνεται η καθυστέρηση στην απόδοση των ασφαλίστρων, που αποτελεί και την κύρια αιτία για την καταγραφή του διαμεσολαβούντα στην Τειρεσίας. Η ΕΑΔΕ προτείνει να γίνεται εφαρμογή της αρχής της ακρόασης κατά την οποία να ζητείται και να καταγράφεται και η άποψη του διαμεσολαβούντος για το θέμα. Η διασφάλιση της αντικειμενικότητας προϋποθέτει σύμφωνα με την ΕΑΔΕ, την προηγούμενη έγγραφη του διαμεσολαβούντα, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να αμφισβητήσει την οφειλή, το ύψος της ή το χρόνο καθυστέρησης. 

Καθοριστική είναι η περίπτωση της μη εγκεκριμένης από τον ασφαλισμένο μεταφορά της ασφαλιστικής σύμβασης, που αποτελεί επίσης αιτία για την καταγραφή του διαμεσολαβούντα στην Τειρεσίας. Σύμφωνα με την ΕΑΔΕ, η περίπτωση αυτή αφορά τέλεση ποινικών αδικημάτων, για τα οποία ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης με δικαστικές αποφάσεις και ενέχει τον κίνδυνο της αβάσιμης καταχώρησης του διαμεσολαβούντα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να απαιτείται η έκδοση δικαστικής τελεσίδικης απόφασης ή τουλάχιστον να έχει ασκηθεί προηγουμένως μήνυση από την ασφαλιστική εταιρεία.