Πρώτα σε επιλογή τα προγράμματα υγείας και αποταμίευσης

Τα προγράμματα υγείας, τα αποταμιευτικά προγράμματα για παιδιά και τα προγράμματα αποταμίευσης για ενηλίκους, αποτελούν -εν μέσω κρίσης- τις τρεις βασικότερες πηγές απόκτησης νέας παραγωγής για τα δίκτυα πωλήσεων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης την οποία διενήργησε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία σχετικά με τη στάση και τη συμπεριφορά των καταναλωτών απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση και ειδικότερα με τις απόψεις για τα προϊόντα του κλάδου όσων σήμερα δεν διαθέτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια – με εξαίρεση βέβαια τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης προκύπτει ότι όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ιεραρχούνται με την εξής σειρά τις ασφαλιστικές τους ανάγκες:

-          Πρώτα σε ενδιαφέρον εμφανίζονται τα προγράμματα υγείας, κυρίως λόγω του χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουν τα δημόσια θεραπευτήρια, αλλά και της απαξίωσης της δημόσιας ασφάλισης.

-          Ως δεύτερη ενδεχόμενη προτεραιότητα καταγράφονται τα παιδικά αποταμιευτικά προγράμματα, επιλογή που σαφώς συνδέεται με την αγωνία των γονιών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τις σπουδές των παιδιών τους.

-          Τρίτη προτεραιότητα αποτελούν τα αποταμιευτικά προγράμματα, τα οποία βέβαια λόγω της κρίσης εμφανίζουν σήμερα μειωμένη ζήτηση.

-          Η οικονομική κάλυψη από απώλεια ζωής ιεραρχείται ως τέταρτη κατά σειρά ανάγκη ασφάλισης, όμως και πάλι η ασφαλιστική αγορά διαπιστώνει δυστοκία στη διάθεση των σχετικών προϊόντων.

-          Ακολουθεί η οικονομική κάλυψη λόγω ανικανότητας, για την οποία όμως τα ασφαλιστικά προϊόντα επίσης λόγω της κρίσης δεν είναι ελκυστικά για τους υποψήφιους ασφαλισμένους.
-          Έκτη προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση των διαθεσίμων, στο βαθμό βέβαια που υπάρχουν. Στον τομέα αυτό το ενδιαφέρον του κοινού κεντρίζουν προγράμματα εξασφαλισμένης απόδοσης, όπως και προγράμματα τα οποία προστατεύουν το κεφάλαιο και τις αποδόσεις του από τις συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει σε καταθέσεις και επενδύσεις μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

-          Σε ότι αφορά τώρα καλύψεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την αστική επαγγελματική ευθύνη, την αστική ευθύνη οικογένειας, την ασφάλιση επιχείρησης και την ασφάλιση κατοικίας, αυτές αφορούν ανάγκες που ιεραρχούνται τελευταίες από τους υποψηφίους ασφαλισμένους, όχι μόνο λόγω της μειωμένης ασφαλιστικής συνείδησης από την οποία χαρακτηρίζονται οι Έλληνες, αλλά και λόγω της περιορισμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων, και της απαξίωσης των οικογενειακών εισοδημάτων.